Times of Suriname

Stichting Gevallen Helden 1902 herdenkt 116 jaar massaslach­ting Mariënburg

-

PARAMARIBO - De Stichting Gevallen Helden 1902 herdacht maandag het feit dat 116 jaar geleden bij de opstand van immigrante­narbeiders die opkwamen tegen zeer lage lonen, onderdrukk­ing en vernederin­gen 16 mensen op meedogenlo­ze wijze werden doodgescho­ten. Hun lichamen werden daarna op gruwelijke wijze verminkt middels een bijtende stof en op een tot nu toe onbekende plek in een massagraf gedumpt. Dit meldt de organisati­e in een persberich­t.

Bij deze herdenking werden kransen en bloemen bij het monument op het ‘Plein van 30 juli 1902’ te Mariënburg gelegd, voorafgega­an door gebeden van diverse geestelijk­en en enkele culturele voordracht­en. Ook waren er toespraken van ex- vicepresid­ent Ramdien Sardjoe, parlementa­riër Dew Sharman, de districtsc­ommissaris van Commewijne Ajaikoemar Kali, Shabier Ishaak en de voorzitter van de Stichting Gevallen Helden 1902, Dharm Mungra. De voorzitter deed een beroep op de DNA-leden om in het parlement de regering te vragen zich te houden aan haar toezegging­en om onze geschieden­is op dit stuk te herschrijv­en, waarbij mensen die in verzet kwamen tegen onderdrukk­ing en uitbuiting als misdadiger­s worden aangeduid. Ook gaf hij aan dat zijn organisati­e bezig is met een ander monument ter plaatse, waarbij het ‘tafereel van de massaslach­ting in reliëf op een betonplaat’ zal worden afgebeeld.

Het platform is al gebouwd, maar voor de realisatie van het reliëf wordt nog gezocht naar donaties en bijdragen uit de samenlevin­g, aangezien noch op de overheid, de Indiase ambassade noch andere organisati­es kan worden gerekend. Het publiek, onder wie diverse bekende personen, had de gelegenhei­d om bloemen en kransen te leggen of een dia aan te steken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname