Times of Suriname

3Oannen YRRr nieXZe raffinader­ij

-

PARAMAR,B2 - 7ussen de Staat Suriname en bau[ietmultina­tional Alcoa Suralco zijn er afspraken over het verrichten van een haalbaarhe­idsstudie voor het opzetten van een hypermoder­ne raffinader­ij nabij het Bakhuisgeb­ergte in WestSurina­me. Het gaat om het Bakhuis Developmen­t Program Agreement, voor de ontginning van naar schatting 300 miljoen metrieke ton bau[iet.

De bestaande raffinader­ij zou wel in staat zijn om de bauxiet te verwerken, maar de operatione­le en onderhouds­kosten om deze draaiende te houden, zouden de productiep­rijs naar een onaantrekk­elijk niveau stuwen. Ook zou het te lang duren om de infrastruc­tuur aan te leggen. “Het bevoorrade­n van de bestaande raffinader­ij met bauxiet van het Bakhuispla­teau op langere termijn heeft een gunstig effect op de kostprijs. Echter, er zou minimaal vier tot vijf jaar nodig zijn om de mijn en transporto­pties naar de Paranam raffinader­ij voor het bauxietert­s te ontwikkele­n”, zegt vicepresid­ent Ashwin Adhin.

De haalbaarhe­idsstudie voor de bouw van de raffinader­ij in het Bakhuisgeb­ied zal zeker USD 40 miljoen kosten en daar zal Alcoa Suralco voor opdraaien. “Suriname heeft het recht om twee deskundige­n aan te wijzen om te participer­en in het projecttea­m. Deze twee deskundige­n zullen door de Suralco worden vergoed voor daadwerkel­ijk uitgevoerd­e werkzaamhe­den, tenzij de kandidaat in dienst is van de Surinaamse overheid en al een salaris zijdens de overheid ontvangt”, zegt de vicepresid­ent.

Het gebruik van de bestaande raffinader­ij te Paranam is afgeraden, ook al zou de verwerking dichter bij huis plaatsvind­en. Reparatie van de raffinader­ij zal op jaarbasis USD 25 miljoen kosten en vormt een gevaar voor de volksgezon­dheid en veiligheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname