Times of Suriname

2YerKeid KeeIW JeOd nRdiJ RP ZeJen We reSareren

-

PARAMAR,B2 - De regering hoopt met de invoering van de rij- en voertuigen­belasting iets meer dan SRD 100 miljoen op te strijken. De wet zal per 1 januari 2019 moeten ingaan, waarbij de heffing van SRD 265 betaald moet worden voor een auto vallende onder de categorie P1. 9oor een P4-voertuig zal de eigenaar al SRD 885 moeten neertellen. De gedachte achter het invoeren van deze heffing heeft volgens minister Gillmore Hoefdraad van Financiën te maken met de hoge kosten om wegen te onderhoude­n. Met de rij- en voertuigen­belasting hoopt de regering een deel van die kosten te verhalen op weggebruik­ers.

Per ministeris­le beschikkin­g kan bepaald worden dat de betaling van de heffing in delen voldaan wordt. “Het kost ons tientallen miljoenen om deze wegen te onderhoude­n”, zei Hoefdraad gisteren tijdens de commissiev­ergadering over de wet.

Volgens Amzad Abdoel 1DP , voorzitter van de Commissie van Rapporteur­s, is de invoering van de rijen voertuigen­belasting een noodzaak. Hij stelt echter wel dat de burgerij zichtbare veranderin­gen moet merken aan de wegen. Daar kunnen ook de andere ‘voorbereid­ende commissiel­eden’ zich in terugvinde­n. “Er is misschien meer aan inkomsten uit de mijnbouwse­ctor te verdienen, maar die zijn nog lang niet toereikend om al de stijgende kosten te dekken.

De regering heeft eerder deze maatregel aangekondi­gd, maar rekeningho­udend met de economisch­e situatie niet ingevoerd. Met de verhoginge­n die nu toegekend worden, is de invoering van deze maatregele­n onvermijde­lijk”, zegt Abdoel.

Het parlement zal enkele wijzigings­voorstelle­n doen en verwerken in een amendement. 7egelijker­tijd zal de regering uiterlijk 13 augustus aanvullend­e informatie opsturen naar het parlement ter versterkin­g van het amendement. 1og voor het laatste kwartaal van dit jaar hoopt de regering de wet door het parlement te krijgen, om komend jaar te beginnen met de inning.

Voor sommige voertuigen zoals ambulances, dienstauto’s van diplomaten, overheidsw­agens en voertuigen voor transport van mensen met een beperking geldt een vrijstelli­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname