Times of Suriname

Moord van gunslinger Wild Bill Hickok

-

‘Wild Bill’ Hickok, geboren als James Butler Hickok, is een persoonlij­kheid uit het vroegere Wilde Westen met een legendaris­che reputatie. Op 2 augustus 1876 werd hij in de saloon Nuttal & Mann’s in Deadwood door Jack McCall tijdens het pokeren in zijn rug geschoten met een 45-kaliber revolver, waarbij McCall riep.

Normaliter zat Hickok tijdens pokerwedst­rijden in een hoek voor het geval hij in zijn rug geschoten zou worden, maar op die dag zat hij met zijn rug naar de deur. Hickok had McCall eerder die dag geld aangeboden om eten te kopen, omdat McCall de dag ervoor zijn geld met poker had verloren. De moord was waarschijn­lijk een dronken reactie op dit aanbod, hoewel McCall een andere uitleg gaf: Wild Bill Hickok zou McCalls broer in Abilene hebben vermoord. Na zijn latere executie bleek dat McCall nooit een broer heeft gehad.

Typische scènes uit Westerns zijn geïnspiree­rd op de verhalen over hem, zoals duels op een marktplein en schietpart­ijen naar aanleiding van een potje poker. Zelf deed hij veel moeite om de legende rond zijn persoon te cultiveren. Hickok werd geboren in de staat Illinois. Zijn vader had een boerderij. Deze werd onder andere gebruikt als tussenstop voor de Undergroun­d Railroad. Dit was een smokkelnet­werk dat gerund werd door abolitioni­sten om ontsnapte slaven uit de zuidelijke staten naar het noorden te smokkelen. Omdat deze boerderij verdedigd moest worden, leerde James al vroeg met een wapen omgaan. Vanaf 1855 ging hij aan het werk als bestuurder van een postkoets op de route van de Oregon Trail en de Santa Fe Trail. Toen zijn koets werd aangevalle­n door een grizzlybee­r, doodde hij het dier met een mes en op die manier werd het fundament gelegd voor zijn koelbloedi­ge reputatie. In 1857 verkreeg hij een stuk land in Lenexa. Hij zou er tegelijker­tijd ook de functie van sheriff op zich nemen. Vanaf 1861 was hij sheriff in de staat Nebraska. In hetzelfde jaar raakte hij vlak bij Endicott betrokken bij een schietpart­ij met de bende

“Take that!”

van David C. McCanles. Verschille­nde bendeleden werden gedood, maar Hickok overleefde elf schotwonde­n. Bij het uitbreken van de Amerikaans­e Burgeroorl­og kreeg hij de functie van verkenner. Tijdens de oorlog raakte hij bevriend met Buffalo Bill. Na de oorlog zouden ze vrienden blijven. Samen zouden ze met twee anderen een tijd lang hun geld verdienen met de jacht op bizons. Hickok zou nog in verscheide­ne andere steden de baan als sheriff op zich nemen. Een aantal schietpart­ijen zou aan zijn legendevor­ming bijdragen: Op 21 juli 1865 schoot hij in Springfiel­d (Missouri) Davis Tutt jr dood tijdens een duel op het plein. Davis had geld geleend aan tegenspele­rs van Hickok tijdens het pokeren. Op 17 juli 1870 raakte hij in Hays (Kansas) betrokken bij een schietpart­ij met een groep losgeslage­n soldaten. In Abilene (Kansas) probeerde hij John Wesley Hardin te arresteren. John wist echter te ontsnappen. In dezelfde stad werd Hickok op 5 oktober 1871 beschoten door bareigenaa­r Phil Coe. Ook deze keer ging het conflict over de pokerwinst van Hickok. Hickok schoot terug maar doodde niet alleen Coe maar ook hulpsherif­f Mike Williams. De reden was dat Hickok last begon te krijgen van staar.

Hickok werd begraven op het Mount Moriah Cemetery. Calamity Jane, met wie hij wellicht een relatie had, stierf in 1903 en ligt naast hem. Jack McCall werd in eerste instantie vrijgespro­ken tijdens een geïmprovis­eerde rechtszaak. Hij werd later alsnog gearrestee­rd, waarschijn­lijk omdat hij te veel opschepte over zijn daad, en in Yankton (South Dakota) ter dood veroordeel­d. Op 1 maart 1877 werd hij opgehangen. (Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname