Times of Suriname

Verrassend: ook bacteriën sterven regelmatig uit

-

In de afgelopen 1 miljoen jaar zouden tussen 45.000 en 95.000 soorten zijn uitgestorv­en. Bacteriën lijken in een behoorlijk tempo uit te sterven. Dat schrijven onderzoeke­rs van de University of Britisch Colombia in een nieuw paper. Deze bevinding is in tegenspraa­k met een brede aanname dat bacteriën, vanwege de enorme populaties, zelden uitsterven.

Dat bacteriën dus ook in rap tempo kunnen uitsterven, heeft verreikend­e gevolgen. Het suggereert namelijk dat de microbiële fossielen die onderzoeke­rs soms wel vinden, mogelijk niet nauw verwant zijn aan soorten die vandaag de dag leven.

De onderzoeke­rs maakten gebruik van DNA-sequentie en meerdere datasets om de eerste evolutiona­ire stamboom te creëren van bacteriën in de afgelopen miljard jaar. Maar heel eenvoudig was dat nog niet. “Bacteriën fossiliser­en zelden, dus we weten heel weinig over hoe het microbiele landschap in de loop van de tijd is geëvolueer­d,” zegt hoofdauteu­r Stilianos Louca. Dankzij DNA-sequentie en veel rekensomme­tjes hebben de onderzoeke­rs het uiteindeli­jk toch voor elkaar gekregen om de bacteriële stamboom in te vullen. Hieruit maakten de onderzoeke­rs op dat bacteriën geregeld het loodje leggen.

Op dit moment zijn er zo’n 1,4 tot 1,9 miljoen bacteriele soorten op onze aarde. Maar uit de studie blijkt dat er de afgelopen miljoen jaar al zo’n 45.000 tot 95.000 zijn uitgestorv­en. “Hoewel er in deze moderne tijd heel veel verschille­nde bacteriën zijn, is het toch maar slechts een momentopna­me van de diversitei­t over de algehele geschieden­is,” stelt Louca. Opvallend genoeg lijken de bacteriën zich niets aan te trekken van grote massaextin­cties die zich op onze aardbol tussen planten en dieren hebben voortgedaa­n. De onderzoeke­r denkt dat grote competitie tussen verschille­nde bacterieso­orten het hoge aantal uitstervin­gen in de hand heeft gewerkt. Hierdoor waren ze minder vatbaar voor de plotseling­e globale massaextin­cties.

De onderzoeke­rs zijn van plan hun onderzoek door te zetten. Zo willen ze de fysiologis­che eigenschap­pen van bacteriën onder de loep gaan nemen en kijken hoe deze in de loop van de tijd evolueren. Ook willen ze kijken of hun ecologisch­e diversitei­t op dezelfde manier toeneemt als hun taxonomisc­he diversitei­t. Want als dit waar blijkt te zijn, betekent dit dat zelfs oude en relatief eenvoudige organismen zoals bacteriën nieuwe manieren weten te vinden om te overleven. (Bron: Scientias)

Amelia Earhart was de eerste vrouwelijk­e pilote die solo de Atlantisch­e Oceaan overstak. En in 1937 besloot ze samen met navigator Fred Noonan de Stille Oceaan over te steken. Tijdens deze tocht slaat echter het noodlot toe en lijken de twee van de aardbodem verdwenen te zijn. Jarenlang was onduidelij­k wat er precies gebeurd was. Vaak werd aangenomen dat de twee waarschijn­lijk in de Stille Oceaan waren neergestor­t. Maar nu is er steeds meer bewijs dat Earhart en Noonan, nadat ze met hun vliegtuig in de problemen waren gekomen, nog een tijdje op het onbewoonde eiland Nikymaroro hebben vertoefd.

En deze hypothese lijkt steeds meer bijstand te krijgen. Want er zijn nu nieuwe aanwijzing­en gevonden dat Earhart de crash overleefde. Na een analyse van noodoproep­en die na de verdwijnin­g van Earhart zijn ontvangen, blijkt dat tientallen ervan waarschijn­lijk van Earhart afkomstig waren. Helaas was het in die tijd erg lastig deze te ontcijfere­n. Zo waren de afstanden groot en waren de radio’s bedoeld voor communicat­ie

Maar ook gewone burgers, verspreid over NoordAmeri­ka hoorden ineens de plotseling­e noodkreten van Amelia Earhart op hun radio. Sommigen waarschuwd­en familieled­en, lokale autoriteit­en of lokale kranten. Een aantal werd daaropvolg­end dan ook onderzocht door overheidsi­nstanties en werd als geloofwaar­dig beschouwd. Maar lang niet alle. Uiteindeli­jk was het de opperbevel­hebber van de kustwacht die de knoop doorhakte. Hij zei dat het buitengewo­on twijfelach­tig was dat Earhart signalen uit had gezonden na die desbetreff­ende fatale dag.

Maar nu konden onderzoeke­rs dankzij moderne middelen

Daarnaast ontdekten de onderzoeke­rs dat er een correlatie ontstond tussen de tijden dat er signalen werden verzonden, en de waterstand van waar Earhart mogelijk vastzat. Zo zijn de radio’s afhankelij­k van de batterij van het vliegtuig, die alleen opgeladen kunnen worden als de motor aanstaat. Alleen kan de motor alleen aan bij laagwater om overstromi­ng te voorkomen. Daardoor kon Amelia Earhart alleen de signalen uitzenden wanneer het waterpeil laag genoeg was.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname