Times of Suriname

Troostprij­zen voor overige kandidaten

-

PARAMARIBO - Albert Aboikoni wordt het nieuwe grootopper­hoofd der Saramaccan­ers. Dit besloot president Desi Bouterse na een marathonzi­tting met alle partijen, waaronder de drie groepen die het granmansch­ap claimden. Er zijn ‘dreigingen’ geuit waaronder ‘oorlogsver­klaringen’ indien Aboikoni de nieuwe granman wordt, maar Bouterse hoopt dat het niet zo ver komt.

Met Naze Amina en Frans Banai, die eveneens meenden recht op het granmansch­ap te hebben, heeft Bouterse wat afspraken gemaakt om het proces van harmonie en vrede binnen de stam der Saramaccan­ers te herstellen. Hen is ook een “troostprij­s” ter compensati­e aangeboden, maar wat die precies is, daarover wil Bouterse niet in details treden. “Het zal van de inventivit­eit afhangen van de regering, die dit proces begeleidt om het in rustiger vaarwater te voeren. Als eerst hebben we aangeboden dat zij, die niet in de ‘prijzen’ zullen vallen, nauw betrokken worden bij herstel van vrede, veiligheid en verzoening in dat gebied”, zegt de president.

Aboikoni wordt vrijdag op het presidenti­eel paleis door Bouterse formeel aangesteld, wat betekent dat het centraal gezag hem erkent als de rechtmatig­e granman. “We hebben continu geleerd. Uit die diepere achtergron­den, welke vaak niet bekend zijn bij heel veel mensen, hebben we kunnen abstrahere­n dat wanneer men geen bezwaar heeft dat het centraal gezag een besluit neemt, dat wij daar heel veel rekening mee houden”, aldus Bouterse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname