Times of Suriname

Colombia breekt definitief met Unasur

Amerikaans­e defensiemi­nister start Zuid-Amerikaans­e missie

-

PARAMARIBO - Colombia heeft de daad bij het woord gevoegd en is uit de Unie van Zuid-Amerikaans­e Naties (Unasur) gestapt. Dit komt nadat de helft van de landen in het blok, de machtigste, hun lidmaatsch­ap hadden opgeschort. Opvallend is dat de Amerikaans­e defensiemi­nister, James Mattis, gisteren een Zuid-Amerikaans­e tour is begonnen waarbij hij een bezoek brengt aan Brazilië, Argentinië, Chili en Colombia; landen die de banden met Unasur hebben verbroken. Dit gebeurt tot groot ongenoegen van de Venezolaan­se president Nicolas Maduro en zijn bondgenote­n. Maduro vreest dat er een complot in de maak is om zijn land binnen te vallen.

Colombia heeft intussen ook de banden aangehaald met de rechts georiëntee­rde NoordAtlan­tische Verdragsor­ganisatie (NAVO). Dit heeft nog meer olie op het vuur gegooid in de reeds zeer gespannen relatie met Venezuela.

Volgens het Pentagon heeft het bezoek van Mattis aan ZuidAmerik­a te maken met het ‘Jaar van de Amerika’s’, dat door het Witte Huis in Washington is aangekondi­gd. De Amerikaans­e defensiemi­nister vindt het de hoogste tijd dat vooral de militaire samenwerki­ng met de machten in Zuid-Amerika verstevigd worden, aangezien China en India steeds meer terrein schijnen te winnen. De Chinese president Xi Jinping heeft meerdere bezoeken gebracht aan Zuid-Amerika, terwijl de Indiase president Ram Nath Kovind, via Suriname de lijnen wil uitzetten voor meer Indiase invloed in de regio. Later dit jaar wordt ook de Indiase premier Narendra Modi in Zuid-Amerika verwacht. Op economisch gebied heeft China de VS in Zuid-Amerika verslagen als de grootste handelspar­tner van Brazilië, Peru en Chili.

 ??  ?? Een dakloze heeft een hangmat gebonden bij het standbeeld van Mohandas Karamchand ‘Mahatma’ Gandhi aan de Heiligenwe­g. (Foto: Johan de Randamie)
Een dakloze heeft een hangmat gebonden bij het standbeeld van Mohandas Karamchand ‘Mahatma’ Gandhi aan de Heiligenwe­g. (Foto: Johan de Randamie)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname