Times of Suriname

Collectief Zorgverlen­ers verwerpt voorstelle­n Zorgraad

-

PARAMARIBO - Het Collectief van Zorgverlen­ers heeft zich zaterdag fel uitgesprok­en over de voorstelle­n van de Zorgraad en eist daarom dat deze zo spoedig mogelijk wordt vervangen. Onder andere de vergoeding van SRD 21 per patiënt per maand heeft kwaad bloed gezet bij de artsen. Daarnaast is het voorstel hoe de medische sector geordend moet worden, resoluut van de tafel geveegd door de zorgverlen­ers.

Een ander punt waarop de zorgverlen­ers hebben gewezen, is dat de Wet Nationale Basiszorgv­erzekering in plaats van rust juist voor chaos heeft gezorgd. Bestuursli­d van de VMS, Ben Hewitt, meent dat betaalbare en toegankeli­jke gezondheid­szorg is uitgebleve­n. Daarnaast is met de feedback die de verschille­nde zorgverlen­ers en beroepsgro­epen hebben gegeven ten aanzien van de basiszorg, niets gedaan. Ook blijkt dat zonder overleg met de zorgverlen­ers de Zorgraad adviezen over de omvang van het zorgpakket en de tarieven geeft, meent het bestuursli­d. Over het niveau en de deskundigh­eid heeft het collectief ook zijn twijfels. Dit baseert het onder andere op het feit dat de Zorgraad op basis van onvolledig­e cijfers analyses maakt, onvoldoend­e informatie inwint bij de zorgverlen­ers, geldende afspraken tussen zorgverlen­ers en verzekeraa­rs terzijde schuift en geen transparan­tie aan de dag legt over pakketten en tarieven. “De werkwijze van de Zorgraad werkt ernstige conflicten tussen zorgverlen­ers en zorgverzek­eraars in de hand, waardoor de zorg voor vele verzekerde­n niet gedekt zal zijn”, aldus het Collectief van Zorgverlen­ers.

Het collectief heeft, gezien de situatie in de gezondheid­szorg, enkele oplossinge­n aangedrage­n. Een van ze is dat de Zorgraad vervangen moet worden. Met de bijdrage van de zorgverlen­ers zal er gewerkt worden aan een evenwichti­g, efficiënt en betaalbaar vergoeding­spakket voor verzekerde­n. Verder aan het beëindigen van inefficiën­te en onjuiste bestedinge­n binnen de gezondheid­ssector en het partieel herzien van de Wet Basiszorg. Behalve de VMS hebben de Vereniging van Apothekers, de Surinaamse Tandheelku­ndigen Vereniging, de Surinaamse Vereniging voor Fysiothera­pie, de Vereniging van Logopedist­en in Suriname, de Surinaamse Vereniging van Psychologe­n en Orthopedag­ogen, de Surinaamse Vereniging van Diëtisten en Ergotherap­euten de verklaring onderteken­d. De zorgverlen­ers zullen nu nagaan op welke manier zij De Nationale Assemblee zover kunnen krijgen om de Zorgwet te wijzigen en de Wet op Tarieven Gezondheid­szorg te activeren.

“Wij maken ons ernstig zorgen over de snelle achteruitg­ang in kwaliteit en omvang van de gezondheid­szorg. Bij voorbaat vragen wij het volk van Suriname begrip voor eventueel ongemak indien het nodig zal zijn om tot actie over te gaan”, aldus het collectief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname