Times of Suriname

Hof stelt ambtenaar in 395 kilo drugszaak in vrijheid

-

PARAMARIBO - Het Hof van Justitie honoreerde vrijdagmid­dag het verzoek van advocaat Raoul Lobo om ambtenaar Sjam Sankar, die verdacht wordt van het plegen van voorbereid­ingshandel­ingen voor het uitvoeren van 395 kilo cocaïne, in vrijheid te stellen. Lobo zegt aan de krant dat er geen ernstige bezwaren zijn om de detentie van Sankar te laten voortduren.

Het hof was het niet eens met procureur-generaal (pg) Roy Bajnath Panday dat er een ‘onderzoeks­belang’ aanwezig is. Lobo wist het hoogste rechtscoll­ege ervan te overtuigen dat er geen onderzoeks­belang aanwezig is, omdat Sankar gedagvaard is door het Openbaar Ministerie (OM) om zich op 16 augustus voor de kantonrech­ter te verantwoor­den. Hij geeft aan dat indien het OM nog onderzoeks­handelinge­n moest verrichten, hij bewaring van Sankar zou moeten vorderen. De advocaat zegt dat iemand wordt gedagvaard indien het vooronderz­oek tegen hem is afgerond. Hij vraagt zich of de vervolging binnen een week het onderzoek zou afronden. Sankar meldde zich samen met zijn raadsman op 17 juli aan bij de politie, nadat hij te weten kwam dat hij werd opgespoord.

Lobo merkt op dat het intussen tien maanden geleden is dat de drugs zijn onderschep­t en dat het OM nu pas tijd vraagt aan het hof om onderzoeks­handelinge­n in de zaak tegen Sankar te plegen. Hij zegt dat de pg zich bij het hof vergiste door de gronden van inverzeker­ingstellin­g en bewaring door elkaar te halen. Volgens hem praat de pg van ‘vluchtgeva­ar en geschokte maatschapp­elijke orde’, terwijl in de fase waarin het onderzoek in de zaak van Sankar zich bevindt, gesproken moet worden van ‘onderzoeks­belang, redelijk vermoeden van schuld en beginselen van behoorlijk­e procesorde’. In deze zaak diende Lobo na de aanmelding van Sankar een verzoek op basis van artikel 54a van het Wetboek van Strafvorde­ring bij de rechter-commissari­s (rc) in om hem in vrijheid te krijgen, maar daarop werd afwijzend beslist. Hij ging tegen dat besluit in beroep bij het hof, dat het verzoek ook afwees. Daarna diende de advocaat weer een verzoek op basis van artikel 54a van het Wetboek van Strafvorde­ring in, toen nieuwe ontwikkeli­ngen zich in de zaak voordeden. Desondanks besliste de rc afwijzend. Lobo tekende beroep voor Sankar aan, waarop positief werd beslist.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname