Times of Suriname

Opnieuw verzoek vrijlating voetbaltra­iner afgewezen

-

PARAMARIBO - Het verzoek tot de voorlopige invrijheid­stelling van voetbaltra­iner Ricardo O, die verdacht wordt van seksueel misbruik van een vijftienja­rig meisje, is vorige week opnieuw afgewezen. Raadsvrouw Maureen Nibte, die samen met collega’s Harold Belfor en Dwight Kraag juridische bijstand verleent aan de trainer, zegt aan de krant dat de rechter nog ernstige bezwaren aanwezig acht.

De trainer zit met gezondheid­sproblemen in het gevang. De verdedigin­g vroeg de rechter om de arts in raadkamer te horen. Slechts de advocaten, verdachte, rechter, officier, en griffier waren aanwezig. Ricardo O, die vanaf het begin aangeeft onschuldig te zijn, toonde het gerecht eerder met getuigen zijn alibi aan en verklaart dat hij op 8 februari niet samen met het meisje was. Hij overlegde een kwitantie voor reparatie van zijn voertuig op die bewuste dag en liet daarbij de monteur horen bij wie zijn auto de hele dag stond. Op vragen van de advocaten en rechter aan het meisje of ze inderdaad in dat voertuig was, antwoordde zij dat zij zich plotseling niet meer kon herinneren om welk voertuig het gaat. Ze werd toen geconfront­eerd met haar verklaring bij de politie, waar ze wel kon aangeven in welk voertuig ze zat. Volgens de trainer was hij die dag, tegen de tijd dat het meisje verklaarde samen met hem te zijn geweest, bij een vrouw voor financiële zaken.

Deze vrouw werd gehoord, bevestigde dit en overlegde haar kwitanties. Hij ontkent verder dat hij seksueel getinte gesprekken met het meisje voerde en merkt op dat de berichten gemanipule­erd zijn en zijn account was gehackt. Voor hem is het opvallend dat de politie niet zelf de berichten heeft gelezen en gekopieerd. Uit de politiever­klaring van de vader van het meisje blijkt dat de berichten op aandringen van de teamvoorzi­tter eerst naar haar toe gestuurd moesten worden om te laten kopiëren. De berichten werden pas na 21 dagen door de voorzitter teruggegev­en aan de vader die ze vervolgens overhandig­de aan de politie, wat veel vraagteken­s oproept bij de advocaten.

Ricardo O sloeg verder acht op het feit dat het meisje, in persoon en in berichten naar teamgenote­n, zelf verklaart dat ze nooit misbruikt is door de trainer en ook niet met hem was op die bewuste dag, maar zich elders bevond met een jongen. Ze heeft zowel bij de rechtbank als de politie deze verklaring­en bevestigd. Hij wijst erop dat de geneeskund­ige verklaring in het dossier op naam van een ander meisje staat dan die van het slachtoffe­r. Verder geeft hij aan dat de politie ontlastend materiaal over hem niet aannam. Pas bij de rechtercom­missaris en daarna de rechter kreeg hij de gelegenhei­d bepaalde zaken naar voren te brengen.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname