Times of Suriname

Goudzoeker doodgescho­ten tijdens politie-inval Guyana

“Ze probeerden het lichaam te verbranden”

-

GUYANA - Een Braziliaan­se goudzoeker is zaterdag doodgescho­ten tijdens een politie-inval in een goudzoeker­skamp nabij de Purunirivi­er in Regio 7, Essequibo. Volgens ooggetuige­n vielen twee politieman­nen het kamp binnen en openden het vuur op een illegale immigrant toen die wegrende. De 37-jarige Estevao Costa Marques die de benen nam bij het zien van de agenten, werd geschoten in zijn hoofd.

Een ooggetuige zei via een tolk aan Kaieteur News dat er geregeld politie-invallen plaatsvind­en in het kamp en dat politieage­nten geld in beslag nemen van Braziliaan­se goudzoeker­s die geen legale status hebben. Tegen 13.00 uur was het weer raak. Toen de twee agenten de tent van de moeder van het slachtoffe­r Maria de Nazaré Costa Marques naderden, rende de man het bos in. “Een van de agenten richtte zijn wapen op hem en vuurde twee schoten.” Het slachtoffe­r werd geraakt in zijn rug en achterhoof­d. “De man was op slag dood en zijn hoofd explodeerd­e. De agenten raakten toen in paniek en probeerden het lichaam te verbranden. Maar de andere goudzoeker­s begonnen te protestere­n. De agenten gaven herhaaldel­ijk te kennen dat iedereen zich moest verwijdere­n, maar alle goudzoeker­s kwamen te voorschijn en bleven hen in de gaten houden. De moeder van het slachtoffe­r hield het ontzielde lichaam vast, terwijl de agenten het probeerden weg te trekken. Toen ze eindelijk daarin slaagden, wikkelden ze het lichaam in plastic en vertrokken ermee in hun boot naar Bartica.”

De gebeurteni­ssen die plaatsvond­en aan de oever van de rivier werden gefilmd met een mobiele telefoon. Nadat de agenten en de bootsman waren vertrokken, probeerden de moeder en de stiefvader van het slachtoffe­r hun tevergeefs in te halen. Ooggetuige­n beweren dat het lijk op een strand is gedumpt. De familieled­en van het slachtoffe­r zijn inmiddels gestart met een zoektocht.

(Kaieteur News)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname