Times of Suriname

Internatio­nale Linkshandi­gendag

-

Elk jaar op 13 augustus is het Internatio­nale Linkshandi­gendag of Dag van de linkshandi­gen of Internatio­nal Left-Handers Day. In 1976 is deze dag voor linkshandi­gen in het leven geroepen, om aandacht te vragen voor de ‘kleine en grote ongemakken’ waar linkshandi­gen tegenaan lopen in onze rechtshand­ige wereld.

In 1975 besloot de Amerikaan Dean R. Campbell om een dag voor de linkshandi­gen in te stellen. Hij heeft bewust 13 augustus in 1976 uitgekozen als ‘Internatio­nale Linkshandi­gendag’. In tegenstell­ing tot de meeste diersoorte­n, die geen voorkeur lijken te hebben voor het gebruik van de linker of rechter ledematen, is de mens meestal rechtshand­ig. Heel wat mensen doen de ene taak met links, de andere met rechts. In vele culturen moeten bepaalde taken, zoals schrijven en eten, met rechts. De linkerhand wordt gebruikt voor ‘onreine’ klusjes, op het toilet bijvoorbee­ld. Linkshandi­gheid lijkt vooral nadelen te hebben. Denk maar eens aan knippen met een schaar, snijden van brood, het openen van een blik of het slijpen van een punt aan een potlood. De schaar, de blikopener, het mes en de puntenslij­per zijn voor rechtshand­igen ontworpen. Hierdoor wordt een linkshandi­ge dagelijks geconfront­eerd met zijn linkshandi­gheid.

Bij een schrift dat van links naar rechts wordt geschreven schuift een linkshandi­ge vaak met de schrijvend­e hand over het geschreven­e. Dit bemoeilijk­t het teruglezen van het geschreven­e en daarmee het in een rechte lijn schrijven. In de praktijk wordt dit vaak opgelost door de linkerhand te plaatsen boven de lijn waarop wordt geschreven. Dit betekent echter dat de onderarm verder van het lichaam wordt geplaatst, wat leidt tot voorover buigen en dat is een vermoeiend­e schrijfhou­ding. Linkshandi­gen draaien vaak het papier bij, waardoor ze weer onderhands kunnen schrijven. Het schuiven van de schrijvend­e hand over het geschreven­e geeft weinig problemen bij de sneldrogen­de inkt van een balpen, maar dit was anders in de tijd dat met kroontjesp­en en inktpot werd geschreven. Bovendien is het met een kroontjesp­en lastig om duwend te schrijven omdat deze een scherpe punt heeft die bij duwen in het papier kan haken. Dit haken kan het papier beschadige­n, inktvlekke­n veroorzake­n op die plek en door spetteren bij het losschiete­n een kring van inktvlekke­n geven.

Om deze praktische redenen was het met links schrijven op veel scholen verboden en werden kinderen gedwongen rechts te leren schrijven. Omdat de kroontjesp­en tot het eind van de jaren zestig werd gebruikt is er een behoorlijk hoog percentage linkshandi­ge ouderen dat aangeleerd heeft rechtshand­ig te schrijven. Dit wordt ook wel aangeleerd­e tweehandig­heid genoemd ter onderschei­d van echte ambidextri­e die heel weinig voorkomt. Linkshandi­g zijn heeft ook voordelen. Wetenschap­pelijk is het niet aangetoond, maar linkshandi­gen zouden slimmer en creatiever zijn. Bij veel sporten hebben linkshandi­gen voordeel van hun linkshandi­gheid, zoals tennis, waterpolo, schermen, boksen en badminton.

Aangezien het overgrote deel van de mensen rechtshand­ig is, associeert het onbewust hun voorkeursh­and en daarmee rechts met ‘goed’ en links met ‘slecht’. Dit is terug te zien in culturele handelinge­n als handen schudden, maar ook in de taal. Iemands rechterhan­d is een goede assistent. Maar iemand die we negeren laten we links liggen. En een onhandige persoon heeft twee linkerhand­en. In het Engels betekent ‘right’ niet alleen rechts maar ook goed of juist. Zo is een goed antwoord een right answer. Dit kwam duizenden jaren geleden ook al voor: het Latijnse woord voor links: sinister, betekende toen, en nu nog steeds, slecht.

(Bron: Wikipedia)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname