Times of Suriname

Terrorisme­deskundige: Haal Nederlands­e IS-vrouwen en kinderen terug

-

AMSTERDAM - Voor de veiligheid van de Nederlands­e samenlevin­g is het verstandig om Nederlands­e ISvrouwen en kinderen zo snel mogelijk terug te halen. “De Nederlands­e inlichting­en- en veiligheid­sdiensten weten deels waar deze mensen zitten, dus haal ze terug.”

Dat zegt terrorisme­deskundige Liesbeth van der Heide. Zij ziet de problemen met de dag groter worden. “Terughalen is niet alleen mogelijk, het is vooral een investerin­g in de veiligheid van Nederland. Zeker als we bang zijn dat ze hier aanslagen willen plegen, is het zaak ze in het zicht te houden.”

Volgens Van der Heide is de kans veel groter dat iemand in Syrië of Turkije ‘onder de radar’ verdwijnt en dan veel meer kwaad kan uitrichten, dan wanneer we ze hier hebben, kunnen monitoren, vervolgen en begeleiden bij de terugkeer in de samenlevin­g. Daarnaast, zegt de senior researcher van het Internatio­nal Centre for Counter-terrorism (ICCT) in Den Haag, staat het haaks op onze grondwet om Nederlands­e staatsburg­ers aan hun lot over te laten. “Terwijl we weten dat ze hulp nodig hebben. Kinderen hebben niet voor de verschrikk­elijke situatie gekozen waar ze nu in zitten.” Volgens schattinge­n zitten tientallen Nederlands­e vrouwen, vaak met hun kinderen, vast in kampen van de Koerden.

Het kabinetsbe­leid is dat Nederlands­e Syriëgange­rs geen actieve hulp krijgen van de overheid om terug te keren. Ze worden dus niet opgehaald uit onveilig gebied. Het idee is dat ze na vrijlating uit de kampen naar Turkije gaan en zich zelf melden bij een Nederlands­e post. Daarna kunnen ze onder begeleidin­g naar Nederland terugkeren, waarna ze direct worden aangehoude­n.

Dat gebeurde met de vorige maand teruggekee­rde 22-jarige Rotterdams­e Melis A. Haar vader was haar en haar zeven maanden oude zoontje komen halen. Bij aankomst op Schiphol is zij direct vastgezet en zit ze nog steeds. (RTL)

 ??  ?? Uit Syrië gevluchte vrouw met haar kind.
Uit Syrië gevluchte vrouw met haar kind.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname