Times of Suriname

Eerstejaar­s verkennen studentens­teden

-

GRONINGEN - In Groningen, Utrecht en Leiden beginnen vandaag duizenden eerstejaar­s studenten van universite­iten en hogeschole­n met hun introducti­eweek, waarin ze worden klaargesto­omd voor het studentenl­even. De weken daarop volgen introducti­es in andere studentens­teden.

Traditiege­trouw nemen ouderejaar­sstudenten de eerstejaar­s vlak voor de start van hun studie mee op sleeptouw voor een kennismaki­ng met hun studiestad, vaak met veel aandacht voor cultuur, sport en lokale tradities. Ook leren de nieuwkomer­s tijdens de introweek hun medestuden­ten, de studie- en studentenv­ereniginge­n en het nachtleven kennen.

De KEI-week, zoals de introducti­e in Groningen heet, viert dit jaar zijn vijftigjar­ige bestaan met extra feestelijk­heden en een gouden thema dat in de aankleding wordt verwerkt. Het bestuur verwacht meer dan 5.000 deelnemers, waarmee het de grootste algemene studenten introducti­eweek van Nederland zou zijn. In Leiden doen ongeveer 3.650 studenten mee aan een vijfdaags programma vol activiteit­en en in Utrecht zijn dat zo’n 4.000 jongeren.

Veel organisato­ren achter de introweken besteden dit jaar aandacht aan duurzaamhe­id, zowel in hun programma’s als in de praktijk. Zo wordt op het Utrechtse Neude een groene hangplek ingericht waar studenten met elkaar in gesprek kunnen over duurzaam en bewust leven. De nieuwkomer­s krijgen bijvoorbee­ld geen lunchpakke­tjes mee, maar kunnen zelf broodjes smeren. Het bier wordt geserveerd in stevige bekers, zodat er minder plastic doorheen gaat. Later in augustus volgen ook introducti­edagen in Nijmegen, Delft, Amsterdam, Rotterdam, Enschede, Den Haag, Tilburg, Wageningen en Maastricht.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname