Times of Suriname

Amerikaans­e ambassadeu­r roept VK op uit atoomakkoo­rd Iran te stappen

-

VS - De Verenigde Staten dringen er bij monde van ambassadeu­r Woody Johnson op aan dat het Verenigd Koninkrijk (VK) het Amerikaans voorbeeld volgt en uit het atoomakkoo­rd met Iran stapt. Johnson, sinds augustus 2017 de Amerikaans­e ambassadeu­r in Londen, zegt dat het tijd wordt dat de Britten zich solidair met bondgenoot VS verklaren, zodat er samen opgetreden kan worden tegen de dreiging vanuit Iran.

“Iran is meer geïnteress­eerd in provocatie en oorlog dan in de economie”, schrijft Johnson in een ingezonden brief in de Britse krant The Telegraph. “Totdat zij zich normaal gedragen, zal Amerika druk blijven uitoefenen en daarbij willen we het VK aan onze zijde hebben.”

Johnson wil dat de Britten het Amerikaans­e voorbeeld volgen, zodat de onderhande­lingen over een nieuw akkoord snel kunnen beginnen. “Het is tijd om verder te kijken dan de mislukte deal uit 2015. We vragen Groot-Brittannië om ons te helpen in de strijd voor een goede overeenkom­st.” De Amerikaans­e president Donald Trump trok de VS in mei terug uit het atoomakkoo­rd, dat in 2015 met Iran werd gesloten door onder meer het VK, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China. Trump heeft altijd kritiek gehad op die deal en beschuldig­de Iran ervan zich niet aan de voorwaarde­n te houden. In de atoomdeal werd overeengek­omen dat de internatio­nale sancties op Iran zouden worden opgeheven als het land instemde met het stoppen en afbouwen van zijn nucleaire programma.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname