Times of Suriname

Erdogan dreigt VS met breuk bondgenoot­schap

-

VS/TURKIJE In het conflict met de Verenigde Staten dreigt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de NAVOpartne­r met een breuk. Als de Amerikanen zo respectloo­s blijven, dan zal zijn regering “nieuwe vrienden en bondgenote­n gaan zoeken”. Erdogan gaf die waarschuwi­ng in een ingezonden bijdrage in de

De wrevel tussen de VS en Turkije heeft ernstige gevolgen voor de Turkse economie. De nationale munt lira wordt ten opzichte van de dollar en euro steeds minder waard. President Donald Trump wakkerde de devaluatie aan door de importheff­ing op Turks staal met ingang van maandag te verdubbele­n tot 50 procent.

Geestelijk leiders vormen het middelpunt van de twist. Washington eist de vrijlating van dominee Andrew Brunson, die in Turkije wordt

New York Times.

verdacht van terroristi­sche activiteit­en en huisarrest heeft. “Schande, schande. Ze geven de voorkeur aan een predikant boven een strategisc­he NAVO-partner”, foeterde Erdogan zaterdag tijdens een AK-partijbije­enkomst in Rize aan de Zwarte Zee. “Turkije mag dan bedreigd worden door de VS maar zal niet buigen. Men kan dit land niet door bedreiging­en temmen.”

Erdogan vroeg op zijn beurt de VS al verscheide­ne keren om de uitleverin­g van Fethullah Gülen, die volgens Ankara achter de mislukte staatsgree­p zat. In de NYT vroeg hij met grote woorden opnieuw aandacht voor de zaak.

Hij schreef dat de poging hem ten val te brengen in juli 2016 te vergelijke­n is met “wat het Amerikaans­e volk ongetwijfe­ld zelf heeft meegemaakt na Pearl Harbour en de aanslagen van 11 september”.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname