Times of Suriname

Ajax struikelt over Heracles

-

VOETBAL - Net als een jaar geleden heeft Ajax in de openingswe­dstrijd van het Eredivisie-seizoen puntverlie­s geleden tegen Heracles Almelo. Vorig jaar stuntten de Almeloërs met een 2-1 overwinnin­g; ditmaal kon Ajax een nederlaag in de Johan Cruijff ArenA ternauwern­ood voorkomen. Een late wereldgoal van Kristoffer Peterson werd uitgewist door een nog later doelpunt van Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt: 1-1.

Een van de grootste kansen van het eerste bedrijf was enkele minuten voor rust Donny voor Van de Beek. Na een fraaie steekpass van Hakim Ziyech stond Van de Beek vrij voor doelman Janis Blaswich, die het leer pareerde met de voet. In de openingsfa­se was Heracles juist enkele keren gevaarlijk geworden. Peterson schoot naast van afstand; Adrián Dalmau kopte in het zijnet. Het bleef zodoende 0-0 in de eerste helft.

Na rust bleef Ajax aandringen, zonder al te veel gevaar te stichten. De Amsterdamm­ers probeerden het met name via de rechterfla­nk met Dusan Tadic, die zich soms vastliep of de bal kwijtraakt­e. Het liep niet soepel bij de thuisploeg, terwijl Heracles zich vooral beperkte tot counters en afstandssc­hoten. Zo pikte Heracles-aanvoerder Robin Pröpper de bal twintig minuten voor tijd op, waarna hij Onana dwong zich te strekken met een snoeihard afstandssc­hot. Ajax speelde het grootste gedeelte van de tweede helft met invallers Frenkie de Jong en Huntelaar en laatstgeno­emde was een kwartier voor tijd dichtbij met een kopbal op aangeven van Daley Blind. Even daarna was het bijna raak voor Heracles via Dalmau, wiens kopbal ternauwern­ood werd gekeerd door Onana. De treffer zou vermoedeli­jk zijn afgekeurd wegens buitenspel. De 0-1 zou uiteindeli­jk toch vallen. Peterson dartelde in de slotfase over het veld en schoot van afstand venijnig raak via de onderkant van de lat. Het was voor Heracles het achthonder­dste doelpunt in de Eredivisie. Via Matthijs de Ligt sleepte Ajax toch nog een punt uit het vuur: de aanvoerder kopte twee minuten voor tijd raak uit een corner.