Times of Suriname

Gezonde voeding: okra

-

Okra is een groente die behoort tot de kaasjeskru­idfamilie of malvaceae. Deze plant levert groene peulen die zowel eetbaar zijn in rauwe toestand als in bereide vorm. Naast zijn uitgebreid­e bereidings­methodes biedt okra ook nog eens een rijkelijke bron aan voedingswa­arde die een positief effect hebben op onze gezondheid.

Wat is okra?

De okraplant groeit in tropische, subtropisc­he en warme gematigde gebieden en wordt beschouwd als een nationaal product in Zuid-Azië, Ethiopië en West-Afrika. De planten worden ongeveer 6-7 meter hoog en leveren peulen af die een nogal slijmerige structuur hebben.

Veel mensen zijn echter niet zo enthousias­t over deze slijmerigh­eid en verlagen deze door toevoeging van azijn, tomaten, tamarindep­asta, mangopoede­r, wrongel of enkele druppels citroensap. Het slijm kan ook opgelost worden door de peulen dun te versnijden en vervolgens te koken.

Okra is een populaire groente in veel landen en wordt voornameli­jk gegeten als groente. Het kan echter ook worden gebruikt in soepen of in rauwe salades. De zaden in de peulen kunnen worden geroosterd en gemalen om er een koffieacht­ige drank van te maken, maar dan zonder cafeïne. De okrazaden zijn bovendien rijk aan onverzadig­de vetten zoals oliezuur en linolzuur waardoor het heel geschikt is als bakvetstof of biobrandst­of.

Voordelen voor de gezondheid

Naast deze overvloed aan voedingswa­arden heeft deze bescheiden groente ook een overvloed aan voordelen voor de gezondheid.

Okra wordt ook gebruikt in de traditione­le volksgenee­skunde. Een andere keer meer daarover.

 ??  ?? (mens en gezondheid/Foto: Southern Exposure SeedExchan­ge)
(mens en gezondheid/Foto: Southern Exposure SeedExchan­ge)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname