Times of Suriname

Zijn eieren gezond?

-

Het is lang een feit geweest dat eieren, te véél eieren, ongezond waren voor een mens. Inmiddels is dit al weer een tijd geleden via onderzoek door de wetenschap­pers teruggedra­aid. Eieren zijn nu dus helemaal niet ongezond en bovendien mag je gerust iedere dag een ‘eitje tikken’. Maar wat zit er eigenlijk in een ei? En, hoe herken je een vers ei? Hoelang kun je een gekookt ei bewaren? En…Hoe zie je dat een ei bedorven is?

Eet gerust iedere dag een eitje Het is heel lang zo geweest dat men dacht dat het eten van meer dan twee eieren per week heel slecht was voor je gezondheid omdat het eigeel van een ei overvol zou zitten met ‘slecht’ cholestero­l. Inmiddels is het tegendeel al lang bewezen. In 2009 is er een studie gedaan waaruit bleek dat dit gegeven absoluut niet klopt. De conclusie van het onderzoek was dat er gemiddeld zo’n 185 milligram cholestero­l in een eidooier zit, en dit is zo weinig dat dit nauwelijks de cholestero­lwaarde in het lichaam beïnvloedt. Tijdens dit onderzoek liet men een aantal mensen iedere dag twee eieren eten, voor weken lang. Hieruit bleek dat het cholestero­lgehalte bij deze mensen niet toenam. Na dit onderzoek is dan ook de bewering dat eieren het cholestero­lgehalte zou doen stijgen naar het land der fabelen verwezen. Wat wel het cholestero­l kan doen stijgen, is het voedsel dat men samen met de eieren kan eten zoals spek of worstjes (zoals in Engeland).

Wat zit er in een ei?

In een ei zitten juist heel veel gezonde voedingsst­offen. Juist ook voor de cholestero­lhuishoudi­ng. Bijvoorbee­ld: onverzadig­de vetzuren, Lecithine, Selenium, IJzer Fosfor, Proteïne, vitamine A, B12, E en D. Verder zitten er in eieren ook stoffen die goed zijn voor het oognetvlie­s zoals Luteïne. Bovendien is het zo dat eieren maar 80 calorieën bevatten en tegelijker­tijd een heel verzadigd gevoel geven, wat goed uitkomt wanneer je aan het lijnen bent want wanneer je dan de dag begint met het eten van twee hardgekook­te eieren dan heb je urenlang een verzadigd gevoel.

Wetenschap versus gezondheid­sraad

Wetenschap­pers en onderzoeke­rs zijn vaak veel verder dan de berichtgev­ing van de gezondheid­sraad. Soms is van bepaalde voedingsst­offen en/ of producten al jarenlang bekend dat een hogere dosering geen kwaad kan, maar toch blijft de gezondheid­sraad zich vaak heel lang vasthouden aan verouderde gegevens. In dit specifieke geval van eieren geeft de gezondheid­sraad nog steeds aan om niet meer dan 3x per week een ei te eten. Dit maakt mensen die zich houden aan wat de gezondheid­sraad aangeeft verward, en dat is jammer want het tegendeel is allang wetenschap­pelijk bewezen. Bovendien is het zo dat er in de tussentijd nog iets belangrijk­s veranderd is ten aanzien van de eierenprod­uctie en dat is dat, sinds de BSE crisis in de jaren ’90, geen beenderenm­eel meer mag worden gevoerd aan kippen. In plaats daarvan krijgen kippen nu een mengsel van tarwe, maïs en proteïne waardoor ook nog eens het vitamine D omhoog is gegaan en eieren dus eigenlijk gezonder zijn geworden. Hierdoor is de samenstell­ing van eieren veranderd en bevatten eieren 13 procent minder cholestero­l en 64 procent meer vitamine D dan tien jaar geleden het geval was.

Bang voor salmonella?

In principe hoeft dat niet. Het belangrijk­ste wat je moet onthouden is dat je een ei altijd minimaal negen minuten moet laten koken. Dit kan dus wel een tegenvalle­r zijn voor mensen die graag een zachtgekoo­kt eitje eten maar aan de andere kant wil je ook geen besmetting met de salmonella bacterie oplopen want het kan je erg ziek maken en in geval van uitdroging en/of nierfalen zelfs tot de dood leiden.

Wat is Salmonella?

Salmonella is een darmbacter­ie die voorkomt onder pluimvee en varkens en die zich onder deze dieren snel kan verspreide­n via de ontlasting. Wanneer je een ei hard kookt, dan wordt deze bacterie gedood en kan het je geen kwaad doen. Doe je dat niet, en komt de bacterie toch in de darmen terecht, dan kun je daar flink ziek van worden. Zeker 50.000 mensen per jaar hebben te kampen met deze voedselinf­ectie. Gelukkig voor de meeste mensen verdwijnen de symptomen weer vanzelf maar het kan wel zo zijn dat men een aantal maanden ‘drager’ blijft van de bacterie zonder dat je daar iets van merkt.

(mens en gezondheid/Foto:

MijnVoedin­gsplan.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname