Times of Suriname

Hoe gezond is de abrikoos?

-

Wie kent de abrikoos als (steen)vrucht niet? Niet dat de abrikoos bij iedereen even populair is, maar we kennen allemaal de abrikoos wel als verse vrucht én als gedroogde vrucht. De abrikoos wordt vaak met andere vruchten gemengd gegeten en een van de weinige gedroogde vruchten die populair is. Maar is de abrikoos behalve lekker ook echt zo’n gezonde vrucht?

De basis

Historie en huidige situatie

De abrikoos, officieel genaamd Prunus armeniaca, is een steenvruch­t. Een steenvruch­t is een vrucht met een stevige binnenwand. De pit, ofwel de steen, bevat zaad. De abrikoos komt oorspronke­lijk uit Noordoost-China. Pas 3.000 jaar later kwam de abrikoos in Armenië aan (de officiële naam doet zeer waarschijn­lijk anders vermoeden). Even voor de huidige jaartellin­g namen de Romeinen de abrikoos mee naar Europa. In Hongarije werd de abrikoos veelvuldig geteeld, maar tegenwoord­ig zijn Italië en Spanje meer de landen waar we de abrikoos terug kunnen vinden in de teelt. Maar ook in een gedeelte van Oostenrijk wordt de abrikoos verbouwd. Turkije is met name leverancie­r van de gedroogde abrikoos en de pit. Ook worden er steeds meer soorten gekruist. De abrikoos is een vroege bloeier, wat maakt dat deze vrucht gevoelig is voor het laten mislukken van de oogst. Er kan immers tot op het laatste moment vorst over de vrucht komen.

De gedroogde abrikoos kan op een droge en donkere plaats ongeveer een jaar goed gehouden worden.

Wat doet de abrikoos voor het lichaam?

De abrikoos bevat weinig calorieën en is licht verteerbaa­r. Verder zitten er veel vezels in abrikozen en deze vezels zijn weer goed om het darmstelse­l schoon en gezond te houden. Als je te weinig vezels binnen krijgt (vezels zitten uiteraard in meer gezonde producten), dan kan je last krijgen van een trage stoelgang of zelfs last van aambeien. De abrikoos is een van de producten die, bij regelmatig­e inname een positieve bijdrage kan leveren. Er zit veel vitamine E in de abrikoos en dat beschermt het lichaam tegen de beschadigi­ng van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn atomen die niet meer in balans zijn. Als er vrije radicalen niet “met opzet” door het lichaam worden aangemaakt, kunnen ze verschille­nde ziekten veroorzake­n. Verder hebben abrikozen een gunstig effect op je bloeddruk en koper werkt goed tegen bloedarmoe­de. De kalium die in abrikozen zit, is goed voor het lichaam, want het is de leverancie­r die bijdraagt aan een betere bloeddruk, wat vervolgens ook weer goed voor het hart is. Bovendien draagt het ook bij aan gezond spier- en zenuwgebru­ik. De vitamine A in de abrikoos heeft overigens een positief effect om grauwe staar tegen te gaan.

Tot slot

De abrikoos is gemiddeld populair en wordt vaak gecombinee­rd met ander fruit gegeten, maar kan prima apart gegeten worden óf als gedroogde vrucht is de abrikoos ook erg lekker. Het is een gezonde vrucht die prima in een gezond voedingspa­troon past. Fruit is altijd goed, wissel eens af met deze abrikoos. (mens en gezondheid/Foto:

Plantenwee­lde)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname