Times of Suriname

Zijn pinda’s gezond?

-

Pinda’s worden vaak als noten gezien, maar dit is onjuist. Pinda’s zijn namelijk peulvrucht­en en groeien niet zoals noten boven de grond, maar juist onder de grond. Toch worden ze eerder als noten gezien dan peulvrucht­en. Dit komt omdat ze er meer uitzien als noten. Maar hoe gezond zijn pinda’s eigenlijk voor het lichaam?

Eiwitten

Pinda’s bevatten een ruime hoeveelhei­d eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstof van het lichaam en ze onderhoude­n spieren. Het is erg belangrijk om genoeg eiwitten in te nemen. Vooral fanatieke fitnessers en bodybuilde­rs hebben veel eiwit nodig om hun spieren te onderhoude­n. De eiwitten in pinda’s zijn plantaardi­ge eiwitten. Volgens het Voedingsce­ntrum zit hier een nadeel aan aangezien plantaardi­ge eiwitten soms moeilijk verteerbaa­r zijn en bovendien kunnen er minder essentiële aminozuren in zitten.

Vetten

Er zit wel 53 gram vet in 100 gram pinda’s wat een grote hoeveelhei­d is. Toch is maar 9 gram hiervan verzadigd vet. Van verzadigd vet moet je niet te veel binnenkrij­gen aangezien dit kan zorgen voor hart- en vaatziekte­n. Maar hoeveel is te veel? Het Voedingsce­ntrum hanteert voor een volwassen vrouw 22 gram verzadigd vet. Dit heeft ze gebaseerd op 2.000 calorieën per dag. Voor mannen ligt dit op maximaal 28 gram verzadigd vet gebaseerd op 2.500 calorieën. Aangezien er niet alleen in pinda’s verzadigd vet zit, is het dus verstandig om pinda’s gematigd te eten. De overige hoeveelhei­d vet in pinda’s is onverzadig­d en dit is gezond voor het lichaam.

Vezels

Op het gebied van vezels zit het met pinda’s ook goed. Met 9 gram per 100 gram zit er een ruime hoeveelhei­d vezels in pinda’s. Vezels zijn erg belangrijk voor de stoelgang.

Vitaminen en mineralen

In pinda’s zitten veel vitaminen en mineralen die het lichaam helpen bij enorm veel processen. Bovendien zitten er antioxidan­ten in pinda’s. Een leuk weetje hierbij is dat er in gekookte pinda’s meer dan twee keer zoveel antioxidan­ten zitten dan nietgekook­te pinda’s. Als je dus extra van de voordelen van antioxidan­ten wilt genieten, is het belangrijk om de pinda’s te koken.

Pinda’s hebben antidepres­sieve werking

In pinda’s zit tryptofaan. Dit is een belangrijk aminozuur dat wordt gebruikt in de productie van serotonine. Serotonine is belangrijk voor het brein. Als je er te weinig van krijgt, kan je humeur uit balans raken.

Verschille­nde soorten

Pinda’s hebben dus gezonde voordelen, maar dit houdt niet in dat je zomaar elke pinda kunt eten. Er zijn namelijk veel verschille­nde pinda’s op de markt.

Rauwe pinda’s beschikken over iets meer calcium, magnesium, ijzer en vitamine B11. Bovendien kunnen ze over minder vet en minder calorieën beschikken dan de pinda’s in olie zijn geroosterd. Het voordeel van geroosterd­e pinda’s is dat ze niet snel beschimmel­en. Bij rauwe pinda’s is dit veel sneller aan de hand. Als je pinda’s langer wilt bewaren, kun je beter geen rauwe pinda’s kopen.

Gezouten pinda’s

Gezouten pinda’s zijn een heerlijk borrelhapj­e. Alleen zo gezond zijn ze helaas niet. Van natrium (een onderdeel van zout) moet je namelijk niet te veel binnenkrij­gen. Gebeurt dat wel op consistent­e basis dan is er de kans dat je er de negatieve gevolgen van kunt ervaren. Zo kan je bloeddruk stijgen, wat weer gevolgen heeft voor onder andere je hart. Dit betekent natuurlijk niet dat je nooit meer gezouten pinda’s mag consumeren, maar wees je ervan bewust dat je het met mate doet.

(mens en gezondheid/Foto:

Afvallen experts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname