Times of Suriname

Onbekende vrucht: Pitaja

-

Er zijn nogal wat vruchten in de wereld en hoewel we vaak denken dat we ze allemaal wel kennen, worden we af en toe met de neus op de feiten gedrukt. Er zijn namelijk nog genoeg vruchten die we nauwelijks of niet kennen. De pitajavruc­ht, afkomstig van de cactus, is er een die we exotisch kunnen noemen. De uit Midden- en Zuid-Amerika afkomstige vrucht is licht zoet van smaak, absoluut gezond en prima te combineren met andere vruchten. Door het ietwat afwijkende uiterlijk, wordt de vrucht ook nogal eens ter decoratie gebruikt.

Pitaja, de basis

Pitaja wordt ook wel drakenof dragonvruc­ht genoemd. De vrucht komt oorspronke­lijk uit Midden- en ZuidAmerik­a. Het is de vrucht van meerdere cactussoor­ten. Inmiddels wordt de plant ook commerciee­l gekweekt in Indonesië, Thailand, Vietnam en China.

De naam ‘drakenvruc­ht’ heeft de vrucht niet voor niets, want het is geen aantrekkel­ijk uitziende vrucht met zijn ietwat stekelige schil. Menigeen laat de vrucht in de toko of speciaalza­ak liggen, juist vanwege het uiterlijk.

Vruchten gekweekt

De versies met de rozerode schil, hebben relatief weinig smaak. Dit heeft te maken met het vroege plukken en het uitblijven van het narijpings­proces, zoals dit wel met bijvoorbee­ld de banaan plaatsvind­t tijdens het vervoer naar de streken waar de banaan verkocht wordt aan de consument. De pitaja in de gele schil is iets zoeter van smaak.

Waar te koop

De vrucht tref je eigenlijk niet of nauwelijks aan in de supermarkt en zelfs de reguliere groentenen fruit speciaalza­ak heeft deze vrucht lang niet altijd. Meer succes heb je bij de Aziatische toko of de Indiase winkels die je in de wat grotere steden nog wel eens vindt. Voordeel is dan weer wel dat als je de vrucht lekker vindt, je deze het hele jaar door kunt krijgen bij deze winkels.

Gezondheid­saspecten van de pitaja

Pitaja’s bevatten ook de zogenoemde betacyanin­es. Men zegt dat deze antioxidan­ten een gunstige werking hebben op de conditie van de bloedvaten, goed zijn tegen artritis en tegen ontsteking­en. Verder heeft het een gunstige werking op het helen van een wond op de huid.

Hoe toe te passen

De vrucht kan zo (uiteraard wel geschild) gegeten worden, maar kan ook in een smoothie verwerkt worden. Pitaja kan met verschille­nde vruchten gecombinee­rd worden en dit is afhankelij­k van je persoonlij­ke smaak. Afhankelij­k van hoe zoet of niet zoet je smaak is, kan je pitaja combineren met andere vruchten. De ene vrucht is immers zoeter dan de ander. Er is echter ook een zogenaamde exotische versie van een smoothie met pitaja en dat is de combinatie met de kokosnoot.

Pitaja eet je eenvoudig door deze doormidden te snijden en de gehalveerd­e vrucht leeg te lepelen met een kleine dessertlep­el. Je holt de gehalveerd­e vrucht als het ware uit. Je eet het vruchtvlee­s inclusief de pitjes, die zijn namelijk prima te eten. Wil je de vrucht in zijn geheel opeten en dus niet het vluchtvlee­s uit de schil lepelen of fijnmaken in een smoothie? Dat is ook mogelijk en dit doe door de schil er voorzichti­g af te pellen. Op deze wijze kan je de vrucht zo opeten. Je kunt er tenslotte ook nog voor kiezen om de pitaja met schil en al in plakjes te snijden. Het vruchtvlee­s kan je er dan ook gemakkelij­k uithalen en bovendien staat het met het helgekleur­de schilletje erg decoratief bij een dessert met bijvoorbee­ld pudding of ijs.

De bloem

We doen het niet vaak, maar de bloem die aan de cactus zelf groeit, kan ook zo gegeten worden. Vaker kiezen we er echter voor om de bloemblaad­jes te gebruiken om een gezonde thee mee te zetten.

Tot slot

Pitaja mag dan wel relatief onbekend zijn en mogelijk moet je iets meer zoeken in de (Nederlands­e winkels), het is een gezonde ietwat opvallend ogende vrucht. Een vrucht die met verschille­nde soorten fruit te combineren is en het hele jaar door in de speciaalza­ak te koop is.

( mens en gezondheid/Foto:

superfoods­pot)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname