Times of Suriname

Passievruc­ht en zijn zoete geneeskrac­ht

-

Passievruc­ht is een heerlijke, zoete, tropische vrucht. Hij was al bekend bij de Azteken. In Nederland is het een relatief dure vrucht maar in de tropen kun je het geluk hebben dat je de klimplant in het wild ziet en ze gratis kunt plukken. Passievruc­hten zijn klein en rond. Je snijdt ze doormidden zodat je ze met een klein lepeltje kunt uiteten. Het vruchtvlee­s is lekker zoet en toch fris. Je eet vele kleine pitjes mee maar daar schenk je helemaal geen aandacht aan, zo lekker smaakt de vrucht.

Granadilla

In Engelstali­ge en Spaanstali­ge landen wordt deze vrucht granadilla genoemd. In totaal zijn er ruim 200 soorten passievruc­ht. De soorten hebben verschille­nde kleuren vruchten. Zo zijn er paars, groen en geel gekleurde passievruc­hten. In Nederland is de schil van de passievruc­ht vaak helemaal ingedroogd en bruin verschromp­eld door de lange reis die het heeft moeten maken, maar het vruchtvlee­s smaakt dan nog altijd goed, alhoewel dat soms ook iets is ingedroogd.

Tropische klimplant

Mensen uit de tropen trekken de vrucht met hun handen open om hem zo in een keer leeg te zuigen. De passiebloe­m is een klimplant met mooie bloemen die familie is van de passievruc­ht. De passiebloe­men die in Nederland kunnen groeien, krijgen geen eetbare vruchten. Sommige soorten passiebloe­m groeien in Nederland maar na een winter met meer dan -20 gaan de meeste passiebloe­men dood. Zijn bladeren vallen in de winter eraf maar in de tropen blijft de plant het hele jaar groen.

Werkzame stoffen in passievruc­ht

Passievruc­ht zit tot zijn nok vol met vitaminen, mineralen, fytonutrië­nten en aminozuren. Er is een zeer rijke bron aan vitamine A, C en het mineraal kalium. Naast kalium zit er een redelijke hoeveelhei­d ijzer, koper, magnesium en fosfor in de passievruc­ht.

Passievruc­ht in eten en drinken

Je kunt vers passievruc­htsap maken door het vruchtvlee­s van 3 a 4 vruchten te mixen in een blender en er een kopje water bij te doen. De passievruc­ht is een lekker aanvulling in een fruitsmoot­hie met banaan, appel en citroen. Maal de zaadjes gewoon mee, die zakken toch wel naar de bodem. Je kunt de passievruc­ht over ijs heen doen. Het lekkerst is het om de passievruc­ht simpelweg doormidden te snijden en op te lepelen.

Traditione­le geneeswijz­en

In de traditione­le geneeskund­e van Zuid-Amerika wordt de passievruc­ht gebruikt tegen slapeloosh­eid, hoofdpijn, diarree, epileptisc­he aanvallen, zenuwpijn, hysterie, huilbaby´s, menopauze symptomen, astma, bronchitis, ernstige hoest en hoge bloeddruk. Dat is een indrukwekk­end rijtje. De meeste ziekten hebben iets met het zenuwstels­el te maken. Van passievruc­ht word je kalm en rustig. Er zijn in biologisch­e winkels en soms zelfs in een gewone supermarkt ontspannen­de theemixen te koop waar passiebloe­m in zit.

Goed tegen kanker

Zoals vrijwel alle vruchten helpt de passievruc­ht tegen kanker. De universite­it van Florida heeft onderzoek gedaan en geconstate­erd dat passievruc­ht de vorming van kankercell­en meehelpt te voorkomen. Met name wordt de kans op darmkanker verkleind als je regelmatig passievruc­hten eet. Er zitten de antioxidan­ten piceatanno­l en scirpusin B in. Deze stoffen ruimen de vrije radicalen op die als ze in te grote mate aanwezig zijn celschade aanrichten en uiteindeli­jk voor kanker kunnen zorgen.

Vezels van de passievruc­ht

De geneeskrac­ht van vezels zijn bij de meesten bekend. Er zit een redelijke hoeveelhei­d vezels in de passievruc­ht. De passievruc­ht staat daar niet alleen in; vrijwel elke vrucht bevat vezels. Deze vruchtveze­ls zijn onverteerb­aar maar goed voor de spijsverte­ring. Ze stimuleren de darmperist­altiek. Dat zijn de bewegingen die darmen maken om voedsel verder te duwen. Passievruc­ht voorkomt op deze manier constipati­e. Mensen die daar last van hebben in de tropen doen er goed aan voor en na de maaltijd een passievruc­ht te eten. Dat is geen straf want de passievruc­ht heeft een uniek lekkere smaak.

(mens en gezondheid/Foto:

Foodie Fredi)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname