Times of Suriname

Paprika is een gezonde groente

-

Is paprika gezond? Jazeker, paprika is een zeer gezonde groente voor lijf en leden! Paprika is een vruchtgroe­nte die veel voordelen heeft voor de gezondheid. Paprika’s zijn zeer rijk aan vitamine C en een paprika kan voorzien in tot wel 169 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelhei­d (ADH) vitamine C. Andere vitaminen en mineralen die worden aangetroff­en in paprika zijn onder meer vitamine K, vitamine E, vitamine A, vitamine B11 of foliumzuur en kalium. Paprika’s zijn rijk aan veel vitaminen en antioxidan­ten, vooral vitamine C en verschille­nde carotenoïd­en. Hierdoor hebben paprika’s een aantal specifieke voordelen voor de gezondheid, zoals een betere gezondheid van het oog, en verminderd risico op verschille­nde chronische ziekten. Afgezien van het veroorzake­n van allergie bij sommige mensen, hebben paprika’s geen nadelige effecten op de gezondheid. Paprika’s passen heel goed in een gezond dieet.

Paprika is een gezonde groente

De botanische naam van paprika is ‘Capsicum annuum’. Het is een plantensoo­rt uit de nachtschad­efamilie. Zij zijn verwant met Spaanse pepers en tomaten, die oorspronke­lijk afkomstig zijn uit Middenen ZuidAmerik­a. Paprika’s bevatten weinig calorieën en zijn uitzonderl­ijk rijk aan vitamine C en andere antioxidan­ten, waardoor ze een uitstekend­e aanvulling zijn op een gezond dieet.

Bereiden en bewaren

Paprika’s kun je heel goed rauw eten, maar je kunt ze ook koken, grillen of roerbakken. Voordat je een paprika bereidt, moet je deze eerst wassen. Daarna halveren en de zaden, zaadlijste­n en steelaanze­t verwijdere­n. Je moet een paprika buiten de koelkast bewaren. (mens en gezondheid/Foto: Van Gelder groente & fruit)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname