Times of Suriname

Dodental na aardbeving Lombok stijgt naar 436

-

INDONESIË Het officiële dodental door de aardbeving van vorige week zondag op Lombok is opgelopen tot 436, melden de Indonesisc­he autoriteit­en. Meer dan dertiendui­zend mensen zijn gewond geraakt als gevolg van instortend­e gebouwen.

Het gaat om een zogeheten tussenbala­ns, omdat er nog steeds lichamen gevonden kunnen worden onder het puin. Wel wordt volgens lokale media verwacht dat het dodental langzaam zal stabiliser­en. De aardbeving had een magnitude van 6.9 en zorgde voor enorme schade op Lombok. Honderddui­zenden mensen hebben hun huis moeten verlaten. Op het noordelijk­e deel van het Indonesisc­he eiland is bijna 75 procent van de woningen verwoest. Hulporgani­satie Oxfam meldt dat tienduizen­den mensen zijn ondergebra­cht in opvangcent­ra. Andere ontheemden slapen noodgedwon­gen in de open lucht. Direct na de beving kwam de organisati­e met meldingen over tekorten aan schoon drinkwater. Ook medicijnen en voedsel zouden schaars zijn.

Na vorige week zondag zijn nog honderden naschokken gemeten die voor grote paniek onder de bevolking hebben gezorgd, waaronder een schok met een magnitude van 5.9. Een week voor de hevige aardbeving werd het eiland ook al getroffen door een beving. Toen met een magnitude van 6.4. Het Nederlands­e ministerie van Buitenland­se Zaken heeft Nederlande­rs afgeraden nog naar Lombok en de nabijgeleg­en Gili-eilanden te reizen. Wie al in het gebied is, krijgt van het ministerie het advies om de aanwijzing­en van de lokale autoriteit­en op te volgen. Ook raadt het ministerie aan contact te onderhoude­n met luchtvaart­maatschapp­ijen en reisorgani­saties en familie op de hoogte te houden van de situatie. (NU)

 ??  ?? Indonesisc­he mannen dragen het lichaam van een slachtoffe­r. (Foto: Fremont Tribune)
Indonesisc­he mannen dragen het lichaam van een slachtoffe­r. (Foto: Fremont Tribune)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname