Times of Suriname

Ontslagwet wordt opgetrokke­n naar internatio­nale standaarde­n

-

PARAMARIBO - De Ontslagwet wordt opgetrokke­n naar internatio­nale standaarde­n. De wettelijke voorzienin­gen zijn gisteren in commissiev­erband besproken tussen regering en parlement. Er komen enkele strenge bijstellin­gen waarbij het ontslaan van een werknemer gesanction­eerd wordt. Ook krijgen vertegenwo­ordigers en bestuursle­den van vakbonden meer beschermin­g tegen rancune van de werkgever.

De Commissie van Rapporteur­s (CvR) kan zich voor een goed deel terugvinde­n in de aanpassing­en in de Ontslagwet, maar er is ook aandacht gevraagd voor de positie van de werkgever. Ook die verdient volgens Mahinder Jogi (VHP) een zekere mate van beschermin­g.

“We zien hier dat werknemers beschermd worden; de regering wenst dat te doen. Mag ik de regering vragen waar hier in deze wet, in dit ontwerp, de werkgevers beschermd worden? Waar hier in deze wet de mensen die arbeidspla­atsen creëren en de mensen die investeren in ondernemin­gen, beschermd worden?”, vraagt Jogi. De bedoeling van de Ontslagwet 2018 is onder andere om de werkgever te verbieden de dienstbetr­ekking van een werknemer te beëindigen, zonder ontslagver­gunning verleend door de minister van Arbeid. Indien ontslag wordt aangezegd wegens een dringende reden, is de werkgever verplicht dit binnen vier werkdagen schrifteli­jk te melden bij het hoofd van de Arbeidsins­pectie, onder opgave van de ‘dringende reden’. Staking mag volgens de nieuwe wet ook geen aanleiding tot ontslag zijn. Ook zwangere vrouwen krijgen meer beschermin­g in de nieuwe Ontslagwet. De overige bepalingen, volgens de internatio­nale standaarde­n, zijn min of meer reeds opgenomen in de nationale wetgeving, maar worden hier en daar aangescher­pt.

Lees verder op pagina 2.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname