Times of Suriname

Oppositie eist verklaring regering over verhoging inschrijfg­eld

-

PARAMARIBO – De oppositie heeft gisteren in een brief aan president Desi Bouterse een verklaring geëist over de beslissing die is genomen door het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om het inschrijfg­eld van de middelbare scholen en de universite­it te verhogen. “Dit is onrechtvaa­rdig, onjuist en in strijd met behoorlijk bestuur”, schrijven de oppositiel­eden in hun brief aan de president.

De oppositie haalt aan dat de verhoging van schoolgeld­en in strijd is met de verkiezing­sbelofte van Bouterse om de toegang en de kwaliteit van het onderwijs te zullen verbeteren. “In plaats van harder te bezuinigen op minder belangrijk­e aspecten, worden de onderwijsk­osten afgewentel­d op de burger. Deze regering heeft gefaald om de nationale munt te beschermen en heeft alle Surinamers verarmd. Ondanks dat wordt er toch meer dan 3 miljoen SRD verspild aan gereshuffe­lde ministers, en de studenten moeten hiervoor opdraaien door de verhoogde schoolgeld­en te betalen”, stelt de oppositie. Ze is van mening dat met dit gewetenloz­e beleid studenten uit lage inkomensgr­oepen de toegang tot onderwijs wordt ontnomen. “Het beleid zou zich moeten richten op het vergroten van de kansengeli­jkheid voor jongeren uit gezinnen met lagere inkomens en de districten, vandaar dat deze maatregel onbegrijpe­lijk is. In de afgelopen zeven jaar zijn er jaarlijks verhoginge­n doorgevoer­d. In 2010 was het inschrijfg­eld voor de universite­it nog SRD 625 en is deze inmiddels gebracht naar SRD 1850, een verhoging van bijkans 200% in pakweg zeven jaar, terwijl de kwaliteit van het hoger onderwijs niet aanmerkeli­jk is verbeterd”, concludeer­t de oppositie in de brief.

Ook wordt aangegeven hoe slecht de situatie op scholen is en hoeveel de kwaliteit van het onderwijs de afgelopen jaren is achteruitg­egaan. “Studenten klagen over slechtere studieomst­andigheden zoals niet-schoongema­akte lokalen, niet altijd functioner­ende airco’s, niet goed functioner­ende toiletten zonder toiletpapi­er, niet werkende kranen en lange wachttijde­n voor examenresu­ltaten. Waarom moeten de studenten dan steeds de verhoging betalen, terwijl de kwaliteit van het onderwijs en de voorzienin­gen hiervoor blijven achteruitg­aan”, vraagt de oppositie zich in de brief aan het staatshoof­d af en eist hiervoor een verklaring. De brief is ook verstuurd naar de voorzitter van De Nationale Assemblee en de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname