Times of Suriname

Dertig jaar celstaf voor doden twee personen

-

PARAMARIBO - Rechter Siegline Wijnhard heeft Arturo P gisteren dertig jaar celstraf opgelegd, voor het doden van Maria Martins Da Silva en Melvin Fraser in het Oelemarie-gebied op 28 juni 2016. Zij week af van de geëiste levenslang­e gevangenis­straf. Advocaat Irvin Kanhai zegt aan de krant dat hij tegen het vonnis van de kantonrech­ter hoger beroep zal aantekenen voor zijn cliënt.

Wijnhard acht moord niet bewezen omdat er geen sprake is van voorbedach­ten rade. Hoewel Arturo P blijft ontkennen dat hij niet weet hoe Da Silva om het leven kwam, acht de magistraat hem verantwoor­delijk voor de dood van de vrouw. Zij acht gekwalific­eerde doodslag van Da Silva bewezen. Volgens de rechter is met geweld seks bedreven met de vrouw. Arturo P beweerde dat hij een geheime relatie had met de vrouw en seks met haar bedreef. Hij kreeg tijdens de seks een black-out. Toen hij bijkwam zag hij dat het slachtoffe­r niet bewoog. De rechter nam mee dat twee getuigen afzonderli­jk verklaarde­n dat de man bij hen kwam om een telefoon te lenen, terwijl Arturo P beweert dat hij op dat tijdstip niet bij bewustzijn was. Zij nam mee dat het lijk van de vrouw naakt werd aangetroff­en, waarbij haar benen gespreid waren. Haar gezicht was bedekt met kledingstu­kken. Ze had diverse onderhuids­e bloedingen en verwonding­en aan haar lichaam. Bovendien was het bed deels kapot. Da Silva kwam wegens verstikkin­g om het leven.

Arturo P bracht messteken toe als Fraser gevolg waarvan die overleed. Daarbij is doodslag bewezen. De magistraat nam bij de veroordeli­ng mee dat Arturo P na zijn aanhouding bekende dat hij twee personen doodde, omdat hij in financiële problemen verkeerde en niemand hem wilde helpen. Zij zegt dat de veroordeel­de bij de partner van Da Silva ging om een lichtmotor te lenen die hij wilde verpanden om ‘goudwerk’ te verrichten. De partner verwees Arturo P naar Da Silva. Toen Arturo P bij de vrouw ging, wilde zij de lichtmotor niet geven omdat zij eerst met haar man wilde afstemmen. Hij had eerder op de dag zijn eigen lichtmotor verpand en dronk alcohol. De rechter vindt dat dit het motief van het doden van de vrouw is omdat zij de lichtmotor niet wilde geven. Zij ging voorbij aan het verweer dat Arturo P uit noodweer Fraser doodde. Zij motiveerde dat de man tegenstrij­dige verklaring­en aflegde over hoe Fraser aan de steekverwo­ndingen kwam. Ook legde hij tegenstrij­dige verklaring­en af over toen hij het lijk van de vrouw zag.

Arturo P krijgt tijdens zijn detentie psychologi­sche begeleidin­g.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname