Times of Suriname

Parlement herdenkt oorlogssla­chtoffers Nederlands-Indië

-

DEN HAAG In de Tweede Kamer zijn de gevallenen en slachtoffe­rs van de Tweede Wereldoorl­og in voormalig Nederlands­Indië herdacht. De voorzitter­s van de Eerste en Tweede Kamer, BroekersKn­ol en Arib, legden namens het parlement een krans bij de Indische plaquette.

Bij de plechtighe­id waren verschille­nde kamerleden en vertegenwo­ordigers van Indische organisati­es aanwezig. Voorzitter van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, Erry Stoové hield een korte toespraak over onder andere het verzet in Nederlands-Indië. Hij benadrukte dat er weinig bekendheid is over de heldendade­n en dat het anders was dan in Nederland. Vooral omdat de Japanners het verzet snel oprolden. Stoové: “Voor onze geschieden­is geen ‘bankier van het verzet’ of ‘soldaat van oranje’.”

Tweede Kamervoorz­itter Arib ging in haar rede in op de moeite die het kost voor veel mensen om te vertellen over wat ze hebben meegemaakt tijdens de oorlog. Ze benoemde enkele verzetshel­den en hun verhalen. De kamervoorz­itter sprak de hoop uit dat er meer verhalen naar boven komen: “Laten we de verhalen opsporen en blijven herdenken.”

Na de kransenleg­ging volgde een minuut stilte. Vandaag is de Nationale Herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag in aanwezighe­id van onder andere premier Rutte. Japan capituleer­de op 15 augustus 1945, dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorl­og. Voor de toenmalige Nederlands­e kolonie betekende dat het einde van de Japanse bezetting.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname