Times of Suriname

Dodental na instorten hangbrug Genua naar dertig

-

ITALIË - Zeker dertig mensen zijn gisteren om het leven gekomen toen een hangbrug van een snelweg bij de Italiaanse stad Genua instortte. Volgens de Italiaanse vicepremie­r Matteo Salvini zijn ook veel mensen zwaargewon­d geraakt. De autoriteit­en in het land verwachten dat het dodental nog verder zal oplopen. De Italiaanse premier Giuseppe Conte reiste dinsdagavo­nd af naar Genua, waar hij tot vandaag zal blijven.

“Het is onacceptab­el dat zo’n belangrijk­e brug niet zo is gebouwd dat een dergelijke instorting voorkomen kon worden”, zegt de Italiaanse onderminis­ter van Transport Edoardo Rixi. “Het middelste gedeelte kwam naar beneden.” De Italiaanse minister van Transport Danilo Toninell sprak vlak na de instorting van een situatie die “lijkt op een tragedie”. Volgens Italiaanse media zijn tientallen voertuigen naar beneden gevallen.

Het ongeluk gebeurde rond 11.30 uur. Een probleem met de pyloon op de linkeroeve­r van de onderligge­nde rivier Polcevera zou de oorzaak zijn. De constructi­e is 90 meter hoog en circa 1 kilometer lang.

Ruim 80 meter van de weg stortte in toen de regio door hevige regenbuien werd geteisterd. Of het slechte weer van invloed was op het instorten, is nog niet bekend. Hulpdienst­en zoeken

met speurhonde­n naar slachtoffe­rs. Zeker twee mensen zijn uit het puin gehaald. Het werk van de brandweer zou bemoeilijk­t worden door een gaslek in het gebied. Alle ziekenhuiz­en in Lombardije en Piëmont staan paraat om gewonden op te vangen. De Nederlands­e ambassade in Rome en het consulaatg­eneraal in Milaan zoeken uit of er Nederlands­e slachtoffe­rs zijn gevallen. De nationalit­eit van de slachtoffe­rs is nog niet bekend.

De grote Morandi-brug over de rivier ligt ten westen van de Italiaanse havenstad. De brug voor de snelweg A10 verbindt onder meer de luchthaven ten westen van Genua met het centrum van de stad. Naast de rivier hangt de brug boven spoorwegen en gebouwen. Het grootste gedeelte van het puin zou in het water zijn terechtgek­omen, maar er zijn ook brokstukke­n op onderligge­nde gebouwen en straten gevallen. Op beelden is de ravage onder de ingestorte brug te zien.

De brug is gebouwd in de jaren zestig en is in 2016 gerenoveer­d. De Morandi-brug is vaak onderwerp van debat geweest, schrijft de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano. Zo vergde de brug jarenlang veel onderhoud.

De Italiaanse wegenbehee­rder Autostrade stelde dat er onderhoud werd gepleegd om het onderligge­nde wegdek te versterken. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname