Times of Suriname

Reddingssc­hip Aquarius mag aanleggen in Malta

-

MALTA - Het reddingssc­hip Aquarius mag toch aanleggen in een Maltese haven. De 141 migranten aan boord van het schip zullen door verschille­nde EU-lidstaten opgevangen worden.

De regering van Malta heeft gisteren besloten de haven van Valletta beschikbaa­r te stellen. Het schip, dat door SOS Mediterran­ee en Artsen zonder Grenzen gerund wordt, werd een dag eerder nog geweigerd door Malta en Italië.

De Maltese regering benadrukt dat het land niet wettelijk verplicht is om de migranten te helpen en dat de haven alleen wordt gebruikt als ‘logistieke basis’. De opvarenden van de Aquarius reizen verder naar Frankrijk, Duitsland, Portugal, Luxemburg en Spanje. De Europese Commissie heeft dit bevestigd. Spaanse media melden dat Madrid zestig mensen opneemt. Portugal had eerder al toegezegd dertig migranten op te nemen.

De 141 vluchtelin­gen werden vrijdag voor de kust van Libië opgepikt. Onder hen zijn 67 alleenreiz­ende kinderen. Volgens Rome fungeert de Aquarius als ‘taxidienst’ voor illegale migranten en worden mensensmok­kelaars hierdoor geholpen.

Verder laat de Maltese regering weten dat er afspraken zijn gemaakt over de 114 migranten die maandag per boot in het land arriveerde­n. Zestig van hen worden over de Europese Unie verspreid. Mensenrech­tenorganis­atie Amnesty Internatio­nal reageert verheugd op het nieuws uit Malta en de Europese samenwerki­ng. De organisati­e laat via Twitter echter ook weten een permanente oplossing te willen.

De Aquarius werd in juni ook al geweigerd door Italië en Malta. Toen waren er meer dan zeshonderd migranten aan boord. Na veel internatio­nale ophef mocht het schip uiteindeli­jk aanleggen in Spanje. (NU)

 ??  ?? Een brandweerm­an is bezig een auto die in brand is te blussen. (Foto: South China Morning Post)
Een brandweerm­an is bezig een auto die in brand is te blussen. (Foto: South China Morning Post)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname