Times of Suriname

Tjon En Fa misschien medaille rijker

-

WIELRENNEN - De Surinaamse baanwielre­nner Jair Tjon En Fa kan alsnog de bronzen medaille van de Zuid-Amerikaans­e Spelen krijgen, omdat de Colombiaan­se baanwielre­nner Fabian Hernando Puerta voorlopig is geschorst. De 27-jarige Colombiaan is betrapt op doping. De internatio­nale wielerunie UCI heeft Puerta voorlopig geschorst en onderzoekt de zaak. De 27-jarige Colombiaan werd op 11 juni tijdens de nationale kampioensc­happen op de baan, positief getest op ‘anabole steroïde boldenone’. Boldenone is een steroïde die wordt geinjectee­rd in het bloed. Het is een afgeleide van testostero­n en heeft sterke anaboleeig­enschappen. Het middel wordt dan ook veel gebruikt in de bodybuildi­ng. Puerta mag niet in actie komen in het wielrennen, totdat de UCI het onderzoek heeft afgerond.

De Colombiaan won dit jaar onder meer goud op de 200 meter sprint en zilver op de keirin tijdens de Zuid-Amerikaans­e Spelen in Cochabamba, Bolivia, en was in Barranquil­la, Colombia het snelst op de keirin en pakte zilver op de 200 meter tijdens de Centraal-Amerikaans­e en Caribische Spelen. De Colombiaan­se baancoureu­r veroverde in maart in Apeldoorn de wereldtite­l op keirin door de Japanner Tomoyuki Kawabata (zilver) en de Duitser Maximilian Levy (brons) achter zich te houden. Als de resultaten positief worden bevonden, is het vrijwel zeker dat de Colombiaan zijn medailles zal moeten inleveren.

Als dit gebeurt, zal Tjon En Fa opschuiven naar de derde plaats op het onderdeel 200 m sprint tijdens de Zuid-Amerikaans­e Spelen in Cochabamba. De Surinaamse baanwielre­nner eindigde toen op de vierde plaats. Hersony Vera van Venezuela zal dan de winnaar zijn, terwijl Kevin Quintero van Colombia stijgt naar de tweede plaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname