Times of Suriname

EIGENRICHT­ING

-

Geachte lezer,

Het Wetboek van Strafrecht noemt de strafbare gedraginge­n en welke straf er op een bepaalde strafbare gedraging is bepaald. Ook de voorwaarde­n waaronder een bepaalde gedraging strafbaar is, wordt genoemd in dit wetboek.

Ook andere wetten regelen de strafbare gedraginge­n en de strafmaat die daarvoor geldt.

Het Wetboek van Strafvorde­ring regelt de regels die er gelden met betrekking tot de opsporing van strafbare gedraginge­n, de vervolging van die strafbare personen en de berechting van die strafbare personen.

U hebt in de vorige rubrieken kunnen lezen dat het Openbaar Ministerie de instantie is die belast is met de opsporing en vervolging van strafbare feiten. U weet ook dat de berechting van strafbare personen voorbehoud­en is aan de rechter casi quo het Gerecht. De rechten van de verdachte zijn u ook bekend uit de vorige rubrieken. Een verdachte heeft onder andere recht op een advocaat en op een eerlijk proces en een berechting door een vrije en onpartijdi­ge rechter. Maar wat als de burger zelf het recht in handen neemt en voor eigen rechter speelt? We spreken van eigenricht­ing als een burger handelinge­n pleegt zonder een beroep te doen op een rechter om het geschil te beslechten casi quo te behandelen. De burger verschaft zichzelf een eigen recht en past een eigen straf toe.

Eigenricht­ing is niet toegestaan in een gecivilise­erde maatschapp­ij en in een rechtstaat. Immers, als er sprake is van een rechtstaat dan is het juist dat je als burger een bepaalde case ter beoordelin­g aan een rechter voorlegt.

We lezen en zien vaak in de media dat burgers bij aanhouding van een op heterdaad betrapte verdachte, overgaan tot mishandeli­ng van de verdachte en andere strafbare handelinge­n in afwachting van de politie. De mishandeli­ng wordt soms ook nog gefilmd en op social media geplaatst. De omstanders die deze mishandeli­ng zien, juichen juist en niemand treedt op. Immers, het gaat om een verdachte die voor ellende heeft gezorgd.

In elkaar slaan van een winkeldief die uit de supermarkt levensmidd­elen steelt, het mishandele­n van een autobestuu­rder die een kind aanrijdt, het mishandele­n van een pedofiel en ga zo maar voort, zijn enkele gevallen waarbij er vaak eigenricht­ing wordt toegepast door de boze burger. Begrijpeli­jk maar niet toelaatbaa­r. Immers, als u een verdachte op heterdaad betrapt dan hebt u het recht om deze verdachte aan te houden, maar het Wetboek van Strafvorde­ring stelt dat u deze verdachte onverwijld moet overdragen aan de politie. Het straffen van deze verdachte is namelijk niet de taak van de burger maar van het Openbaar Ministerie en de rechter danwel de justitie.

Het strafrecht heeft tot bijzondere taak om juist te voorkomen dat de burger eigenricht­ing toepast. U moet als burger voor ogen houden, dat als u eigenricht­ing toepast op een verdachte, u het risico loopt om net als de verdachte aangehoude­n en opgesloten te worden voor het plegen van een strafbaar feit tegen die verdachte namelijk mishandeli­ng van de verdachte.

Beheersing is het begin van beschaving. Gaat u over tot aanhouding bij ontdekking op heterdaad en draagt u de strafbare personen over aan justitie en zuivert u uzelf van strafbare handelinge­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname