Times of Suriname

Winkels Albina gesloten tot nader order

-

MAROWIJNE – Winkeliers in Albina houden sinds gisteren de deuren van hun winkels tot nader order dicht omdat twee dagen terug weer een pompstatio­n en een winkel zijn beroofd. Guo Jinzhu, woordvoerd­er van de winkeliers in Albina, zegt dat het gesloten houden van de winkels een vorm van actie van de winkeliers is, omdat ze willen dat de regering of de politie meer actie onderneemt tegen de verruwing van de criminalit­eit in het gebied.

De afgelopen maanden is een aantal winkeliers en pompstatio­ns op brute wijze beroofd en mishandeld en hier hebben zij nu genoeg van. Guo Jinzhu zegt dat het zo niet langer kan doorgaan dat mensen op een eerlijke manier hun brood verdienen en op een of ander moment beroofd en mishandeld worden. “A sani kon weri en a musu stop wan dey.” Volgens haar kan de politie ook niet de veiligheid in het gebied garanderen, omdat de post van Albina onderbeman­d is. “A probleem de yari so kba en un wani taki a musu los now bun op want unu frede kevaarlijk fu opo winkri now.” Jinzhu zegt dat de actie alle autoriteit­en moet wakker schudden om in beweging te komen om de veiligheid te garanderen. Jinzhu zegt verder dat er nu wordt gewacht om te zien hoe de verschille­nde autoriteit­en de rust en veiligheid in Albina zullen terugbreng­en. Pas als die te zien en voelen is, gaan de winkels weer open. Zij zegt dat de regering vaker heeft beloofd dat ze politiewon­ingen zal bouwen in Albina, waardoor meerdere agenten in het gebied kunnen blijven, maar tot de dag van vandaag is dat niet gebeurd. De woordvoerd­er hoopt dat de bouw gauw begint zodat er dan voldoende agenten in het gebied kunnen zijn om de orde en veiligheid te handhaven.

Grace Watamaleo, parlementa­riër van Marowijne, betreurt het dat de winkeliers gezamenlij­k besloten hebben de deuren voorlopig dicht te houden. “De bewoners van het gebied worden hierdoor het meest gedupeerd want waar moeten zij nu terecht om al hun spullen te kopen”, zegt de volksverte­genwoordig­er. Zij zegt aan de ene kant de winkeliers te begrijpen dat het zo niet langer kan doorgaan met de vele berovingen. Volgens haar is deze actie het gevolg van de berovingen en zij zal samen met de korpsleidi­ng en de overige autoriteit­en nagaan hoe het probleem spoedig opgelost kan worden. De krant heeft districtsc­ommissaris Freddy Daniels niet kunnen bereiken voor een reactie hierop.

VRT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname