Times of Suriname

Slagingspe­rcentage landelijk gedaald met vijf procent

-

PARAMARIBO – Uit landelijke cijfers van de toets voor gewoon lager onderwijs (glo) is gebleken dat het slagingspe­rcentage dit jaar, 56,14 procent, ten opzichte van vorig jaar is gedaald met ongeveer 5 procent. Vorig jaar was het landelijke slagingspe­rcentage voor mulo en lbo 60,85 procent. Dit jaar namen 10.805 leerlingen deel aan de glo-toets. Dit blijkt uit de statistiek­en van het Ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (OWC). Gisteren werd de uitslag op de verschille­nde scholen bekendgema­akt.

Al zes opeenvolge­nde jaren heeft Nickerie het hoogste slagingspe­rcentage. Dit jaar staat het district aan top met 69,22 procent waarvan 68,07 procent voor het mulo is geslaagd. Commewijne volgt met een totaal van 68,77 procent geslaagden. 66,50 procent van de leerlingen is voor het mulo geslaagd en de rest voor lbo. Saramacca heeft een totaal van 66,03 procent waarvan 63,71 procent geslaagd is voor het mulo. In Wanica slaagde 57,91 procent waarvan 54,55 procent voor het mulo.

Al drie jaar heeft Sipaliwini het laagste slagingspe­rcentage. Dit jaar slaagde slechts 31,85 procent van de leerlingen. 27,13 procent van de leerlingen is voor het mulo geslaagd en de rest voor lbo. Vorig jaar slaagde totaal 36,78 procent van de leerlingen in het district.

In Paramaribo namen 4.417 leerlingen deel aan de toets waarvan 57,94 procent voor het mulo. De districten Para en Coronie hebben elk een gemiddeld slagingspe­rcentage van 42 procent. Marowijne heeft een slagingspe­rcentage van 37,34 procent op de voet gevolgd door het district Brokopondo met 33,99 procent. In Para slaagde 37,59 procent van de leerlingen voor het mulo en 4,63 procent voor lbo.

Op de OS Maretraite heerste er een gevoel van vreugde. De school behaalde 97 procent geslaagden. 85 procent van de leerlingen gaat naar het mulo en 5 procent naar lbo. Dit jaar had de school vier best geslaagden en twee ‘Go glo’ers’. Elk van de geslaagden kreeg bij het in ontvangst nemen van het diploma een pakketje met schoolbeno­digdheden. Volgens Ria Wolfram, directeur van de school, kan er teruggekek­en worden op een succesvol schooljaar. “Ik ben ontzettend trots op mijn leerlingen. De leerlingen hebben het heel jaar door hard gewerkt en vandaag kunnen zij de vruchten plukken van het succes. Het afgelopen schooljaar is heel rustig verlopen”, zegt Wolfram. Een van de geslaagden gaf aan dat zij meteen wist dat zij zou slagen. “Ik heb vanaf het begin echt hard mijn best gedaan om voor het mulo te slagen.” “Ik wil in de toekomst arts worden en nu ben ik een stap dichterbij om mijn droom waar te maken, zegt een andere leerling.”

 ??  ?? Leerlingen en ouders wachten vol spanning op de uitslag van de glo-toets op OS Maretraite. (Foto: Meredith Winter)
Leerlingen en ouders wachten vol spanning op de uitslag van de glo-toets op OS Maretraite. (Foto: Meredith Winter)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname