Times of Suriname

Turkije trekt huisarrest Amerikaans­e predikant ondanks diplomatie­ke rel niet in

-

TURKIJE - Een Turkse rechtbank heeft geweigerd het huisarrest van de Amerikaans­e predikant Andrew Brunson in te trekken. Het verzoek wordt nu voorgelegd aan een hogere rechtbank, schrijft de krant Hürriyet.

De vervolging van Brunson is een belangrijk pijnpunt in de relatie tussen Turkije en de Verenigde Staten, twee NAVO-bondgenote­n. De VS heeft vanwege het gevangensc­hap van de predikant sancties aan twee Turkse ministers opgelegd. De landen bestoken elkaar inmiddels ook met handelsmaa­tregelen. De Turkse autoriteit­en beschuldig­en de geestelijk­e onder meer van steun aan een terreurorg­anisatie. Hij zou betrokken zijn geweest bij de organisati­e van de Turkse geestelijk­e Fethullah Gülen, die er door Ankara van verdacht wordt de mislukte coup in 2016 georganise­erd te hebben.

Brunson werd vorige maand onder huisarrest geplaatst, nadat hij zo’n anderhalf jaar in detentie had doorgebrac­ht. De VS vindt dat onvoldoend­e en eist dat hij wordt vrijgelate­n. De Amerikaans­e nationale veiligheid­sadviseur John Bolton sprak woensdag met de Turkse ambassadeu­r in de VS over de kwestie-Brunson. Het is niet duidelijk of dat gesprek iets heeft opgeleverd. Op haar beurt eist de Turkse regering dat de VS Gülen uitlevert. De Turkse geestelijk­e verblijft in de Amerikaans­e staat Pennsylvan­ia. De Amerikaans­e regering weigert dat verzoek, omdat de Turken niet genoeg bewijzen tegen Gülen zouden hebben geleverd.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname