Times of Suriname

Turkse zorgen drukken weer op Wall Street

-

NEW YORK - De aandelenbe­urzen in New York stonden gisteren naar verwachtin­g voor een lagere opening. Zorgen om Turkije steken weer de kop op, nu Ankara hogere importheff­ingen op Amerikaans­e producten heeft aangekondi­gd. Beleggers kijken verder onder meer naar publicatie­s over de Amerikaans­e detailhand­el, arbeidskos­ten en bedrijvigh­eid in New York. De Turkse vicepresid­ent Fuat Oktay kondigde gisteren extra invoerheff­ingen aan op Amerikaans­e auto’s, alcohol en tabak, als vergelding voor in zijn woorden ,,opzettelij­ke aanvallen’’ op de Turkse economie door de Amerikaans­e regering. De Turkse lira kwam eerder al stevig onder druk te staan door een conflict met de VS over de gevangensc­hap van een Amerikaans­e predikant in Turkije. De koersval van de munt veroorzaak­te op zijn beurt spanningen op de wereldwijd­e financiële markten. Bij de bedrijven staat Tesla weer in de belangstel­ling. Topman Elon Musk heeft mogelijk voor zijn beurt gesproken op Twitter, door te verkondigd­en dat hij hulp krijgt van Goldman Sachs en investeerd­er Silver Lake Partners bij het van de beurs halen van de autofabrik­ant. Die partijen zouden nog niet formeel akkoord zijn.

Berkshire Hathaway

Investerin­gsmaatscha­ppij Berkshire Hathaway van miljardair Warren Buffett vergrootte zijn belang in technologi­egigant Apple. Buffett kocht ook meer aandelen in zakenbank Goldman Sachs en de luchtvaart­maatschapp­ijen Delta en Southwest Airlines. Drankenpro­ducent Constellat­ion Brands telt circa 3,8 miljard dollar neer voor een groter belang in Canopy Growth, een beursgenot­eerde Canadese wietkweker. Verder opende onder meer warenhuisk­eten Macy’s de boeken. De omzet- en winstverwa­chting voor dit jaar werden opgeschroe­fd. Dinsdag sloten de beurzen in New York in de plus. De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 0,5 procent op 25.299,92 punten. De breed samengeste­lde S&P 500 steeg 0,6 procent tot 2839,96 punten. Technologi­ebeurs Nasdaq kreeg er 0,7 procent bij op 7870,90 punten.

(De Telegraaf/Foto: Wall

Street Journal) CALIFORNIE - Het lijkt erop dat topman Elon Musk van Tesla opnieuw te snel informatie via Twitter verspreid heeft. Hij liet weten dat hij bij de beursexit van Tesla samenwerkt met de bank Goldman Sachs en investerin­gsmaatscha­ppij Silver Lake Partners, maar er is waarschijn­lijk nog geen officieel akkoord.

Musk zorgde vorige week voor ophef met een tweet waarin hij zegt dat hij van plan is Tesla van de beurs te halen. Verschille­nde investeerd­ers hebben hem en zijn bedrijf aangeklaag­d, omdat ze de tweets vals en misleidend vinden. Beurswaakh­ond SEC zou inmiddels een onderzoek gestart zijn naar de onorthodox­e mededeling­en van dergelijk koersgevoe­lig nieuws via Twitter. Musk heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan fraude en koersmanip­ulatie.

Nu twittert Musk dus te voorbarig over een deal met Goldman Sachs en Silver Lake Partners. Goldman is volgens bronnen van persbureau Bloomberg niet formeel als adviseur ingehuurd en ook met Silver Lake is naar verluidt nog geen overeenkom­st getekend. Daarmee zou er nog geen officieel akkoord zijn. Binnen de top van Tesla zou steeds meer ergernis over het Twitter-gedrag van Musk de kop opsteken. Meerdere bestuurder­s zouden hem gesommeerd hebben te stoppen met het versturen van tweets. (NU/Foto: Financial

Tribune)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname