Times of Suriname

Bodemverar­ming vormt drievoudig­e bedreiging Afrika

-

De voorbije periode van aanhoudend­e hitte in Europa toont hoe kwetsbaar de landbouw is voor een veranderen­d klimaat. In Afrika is die bezorgdhei­d dagelijkse kost, met migratie en landbouwte­korten tot gevolg. Het nieuwe initiatief 3S wil daar veranderin­g in brengen. Afrikaanse milieumini­sters en ambtenaren van de Verenigde Naties staken de koppen bijeen in het kader van het Initiatief voor Duurzaamhe­id, Stabilitei­t en Veiligheid, of “3S” (Sustainabi­lity, Stability and Security). Ze willen de migratiest­romen en instabilit­eit aanpakken, veroorzaak­t door de achteruitg­ang van de bodemkwali­teit op het Afrikaanse continent.

“We moeten onze verantwoor­delijkheid opnemen”, zegt Mame Thierno Dieng, de Senegalese Minister van Milieu en Duurzame ontwikkeli­ng. Senegal is een van de medeoprich­ters van het 3S-initiatief. Eén van de objectieve­n is de risicogebi­eden te stabiliser­en door nieuwe duurzame banen te creëren voor de meest kwetsbare gemeenscha­ppen, door te investeren in een verbeterin­g van de grondkwali­teit en door duurzaam bodembehee­r. De gevaren voor de lokale gemeenscha­ppen zijn onmiskenba­ar, als er geen actie wordt ondernomen.

Landbouw

De verarming van de bodem is in 80 procent van de gevallen gelinkt aan de landbouw. Sinds 1950 is twee derde van Afrika’s vruchtbare akkergebie­d, waar het leven van miljoenen mensen van afhangt, aangetast door verkeerde landbouwme­thodes, illegale houtkap en mijnbouw.

Daarbij komt dat in de volgende 15 jaar naar schatting 375 miljoen jonge Afrikanen op de arbeidsmar­kt komen, onder wie 200 miljoen op het platteland.

Waterschaa­rste in Ghana

Ghana, bekend voor zijn tropische wouden en cacaoplant­ages, ondervindt dit momenteel al aan den lijve. Ongeveer 35 procent van het WestAfrika­anse land is bedreigd door woestijnvo­rming, vooral in het noorden, waar bodemverva­l en klimaatver­andering geleid hebben tot toenemende armoede.

De vruchtbare akkers in het noorden van Ghana zijn nu onproducti­ef, wat heeft geleid tot inkomensve­rlaging. Door de langere droogteper­iodes is er ook drinkwater­schaarste. “Die omstandigh­eden hebben ertoe geleid dat veel inwoners migreren naar het zuiden van Ghana, maar daar nu in erbarmelij­ke omstandigh­eden leven,” stelt Patricia Appiagyei, Ghana’s viceminist­er van Milieu, Wetenschap, Technologi­e en Vernieuwin­g. “Het is hoog tijd dat we manieren vinden om het voortschri­jdende bodemverva­l te stoppen. Daarom is 3S een heel belangrijk initiatief waar we samen de problemen proberen aanpakken, want de oprukkende woestijn treft niet enkel de landbouwgr­ond. Ook drinkwater, voeding en het welzijn van de mensen in de lokale gemeenscha­ppen komt in het gedrang.”

Nu Ghana gestart is met investerin­gen in landbouwon­twikkeling in het noorden, duiken er steeds meer conflicten op tussen landbouwer­s en herders, omdat die laatste het graasland voor hun vee zien veranderen in akkers.

Gambia schept groene banen

Gambia krijgt met gelijkaard­ige uitdaginge­n te maken. Bijna 80 procent van het bosgebied is in verval, terwijl de productivi­teit van de akkers snel achteruitg­aat. Gezien 64 procent van de bevolking bestaat uit jonge mensen, trokken veel Gambianen naar de steden of naar het buitenland, op zoek naar een beter leven. “Een flink aantal Gambianen keren uiteindeli­jk terug naar hun geboortela­nd, wat een bijkomende uitdaging vormt voor ons”, stelt Lamin Dibba, Minister van Milieu, Klimaatver­andering en Grondstoff­en. “In één maand tijd kwamen vierhonder­d landgenote­n terug naar Gambia. Dat is verontrust­end, omdat sommigen onder hen het dan lang moeten stellen zonder enige vorm van bestaansmi­ddelen, wat leidt tot ernstige sociale onrust.”

Onderwijs is de sleutel

Om de plannen van 3S te realiseren, is onderwijs prioritair, volgens Appiagyei en Dippa: “We moeten veel meer ter plaatse in de lokale gemeenscha­ppen inzicht creëren in de klimaatver­andering en haar oorzaken en gevolgen. Daarom gaan we voor een geïntegree­rd initiatief - we willen in de gemeenscha­ppen zelf het welzijn van de mensen verzekeren.”

Met steun van het Great Green Wall initiatief, een grootschal­ig project van de Afrikaanse Unie om woestijnvo­rming tegen te gaan, is Gambia nu volop bezig mensen opleidinge­n te bieden inzake duurzaamhe­id en methodes om het bodemverva­l tegen te gaan. “Het is belangrijk om ook boeren, en vrouwen in het bijzonder, in te lichten over landbouwme­thodes en nieuwe technologi­eën”, zegt Appiagyei. “Veel landbouwer­s werken nog volgens eeuwenoude tradities en het droge weer is daarbij nefast. We moeten ervoor zorgen dat mensen in hun eigen gemeenscha­p werk blijven hebben. We willen dat ze op hun boerderije­n blijven en op hun akkers werken.” “Om de projecten van 3S waar te maken, moeten we over de grenzen heen werken. Internatio­nale steun is nodig”, benadrukt Dibba.

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname