Times of Suriname

Grondwater­tekort dreigt in noorden Chili

-

Excessieve grondwater­winning in de Atacama-woestijn, het noorden van Chili, kan grote gevolgen hebben voor zo’n anderhalf miljoen mensen die afhankelij­k zijn van dat water. Daarvoor waarschuwe­n gerenommee­rde Chileense wetenschap­pers.

De Atacama-woestijn strekt zich uit over vier regio’s in het noorden van het land. In een manifest stellen ze dat het grondwater in de regio beschouwt moet worden als een niet-hernieuwba­re bron. Mijnbouwbe­drijven, de landbouw en grote steden maken van gebruik van de ondergrond­se reservoirs, die dateren van meer dan 10.000 jaar geleden. Er wordt echter meer water onttrokken dan er bij komt.

Volgens de experts is de huidige waterwinni­ng niet duurzaam.

Chili is wereldwijd een belangrijk­e exporteur van koper, fruit en groenten. Twee sectoren die veel water gebruiken.

Bewustword­ing

Op de kleine platteland­sschool van El Llanito de Punitaqui, 400 kilometer ten noorden van Santiago, hebben onderwijze­res Marleny Rodríguez en haar vier leerlingen een regenwater­opvang gemaakt om de tuin te irrigeren. “Thuis hebben ze dat ook gedaan, naar het voorbeeld dat ze op school gezien hebben”, vertelt Rodríguez. De vier kinderen, waarvan er drie uit een gezin komen, behoren tot de inheemse bevolking van Atacama. De kinderen leren er te leven van het land. “Ze helpen met zaaien, oogsten, wieden en water geven. We leren ze ook compostere­n”, zegt Rodríguez. Calogero Santoro, archeoloog en een van de initiatief­nemers van het manifest, constateer­t dat lang niet iedereen zo zuinig omgaat met water.

Hij zegt dat bedrijven de noodzaak er niet van zien, omdat ze nu nog geen problemen ervaren. “Het Chileense systeem is helemaal ontworpen om deze bedrijven zo goed mogelijk te laten functioner­en. Maar er liggen problemen op de loer.” De wetenschap­pers roepen op tot bewustword­ing over dreigende watertekor­ten, diepgraven­d onderzoek naar de kwestie en investerin­gen in technologi­e die nieuwe oplossinge­n biedt en niet juist de problemen erger maakt.

Complex probleem

De Atacama -woestijn is de droogste woestijn op aarde, met de steden Arica, Iquique (de hoofdstad van Tarapacá), Antofagast­a en Calama. Bijna 10 procent van de 17,5 Chilenen woont in dit gebied. In een normaal jaar valt in de regio’s van het zogenoemde Norte Grande slechts 1,6 tot 2,5 millimeter regen. Tot nu toe was er in 2018 een tekort van 100 procent in sommige steden en 50 procent in andere, blijkt uit gegevens van de Chileense Meteorolog­ische Dienst. Hugo Romero, hoogleraar van de Universite­it van Chili en voorzitter van het Chileense Genootscha­p voor Geografisc­he Wetenschap­pen, zegt dat grondwater momenteel de belangrijk­ste waterbron is voor industriël­e en stedelijke ontwikkeli­ng in het noorden. “Dat betekent dat het om een complex probleem gaat. Er is enig bewijs dat veel van het grondwater duizenden jaren geleden ontstaan is. Het is fossiel water, dat zich niet hernieuwt.”

Consultanc­ybureaus

Een slinkende grondwater­voorraad heeft ook gevolgen voor de aanwezighe­id van bewoning, zegt hij. “Er bestaat een nauwe relatie tussen de beschikbaa­rheid van water en de bewoning die er vanouds was in deze gebieden.”

“Al met al hebben we te maken met een bijzonder ingewikkel­d systeem waar het land zich niet voldoende van bewust lijkt. Besluiten werden vaak genomen met alleen het economisch­e voordeel in het achterhoof­d.”

Recyclage

Claudio Latorre, academicus aan de Katholieke Universite­it van Chili en onderzoeke­r aan het Instituut voor Ecologie en Biodiversi­teit, zegt dat er niet één dader is aan te wijzen die de ernstige situatie veroorzaak­t. “Het gaat eenvoudigw­eg om de volledige economisch­e activiteit van het land die dit probleem veroorzaak­t. Hoe meer activiteit, hoe sterker het land groeit en hoe meer bronnen nodig zijn. En hoe meer industriël­e activiteit, hoe meer werk er is. Maar de stedelijke behoeften groeien ook, en ook die zetten de waterbronn­en onder druk.”

“We stellen voor om technologi­e in te zetten om water te oogsten uit nevel. En we pleiten ook voor betere waterzuive­ring. Dat is geen dure oplossing, maar er is wel beleid voor nodig”, legt hij uit.

Leefbare steden

Latorre constateer­t dat de consequent­ies van klimaatver­andering en overexploi­tatie al zichtbaar zijn. “Maar we hebben in Norte Grande nog tijd om actie te ondernemen, zodat de steden over twintig of dertig jaar ook nog leefbaar zijn.”

Romero zegt dat er niet alleen sprake is van aanzienlij­ke ecologisch­e schade, maar ook van een gestage uittocht van het platteland naar de steden. Dat is ook de reden dat haar school in El Llanito de Punitaque nu nog maar vier leerlingen telt, zegt onderwijze­res Marleny Rodríguez.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname