Times of Suriname

Inheemse bevolking heeft ook beschermin­g nodig als ze migreert

-

(DeWereldMo­rgen) Een groep mensenrech­tenexperts binnen de Verenigde Naties heeft in een gezamenlij­ke verklaring opgeroepen op de rechten van inheemse volkeren ten allen tijde te respectere­n. Ook als deze mensen wensen te migreren.

“Op veel plaatsen in de wereld zijn inheemse bevolkings­groepen verworden tot migranten uit economisch­e noodzaak, gedwongen verhuizing, nadelige milieu-omstandigh­eden zoals de gevolgen van de klimaatver­andering, sociale en politieke onrust, en de opkomst van het leger”, zeggen vier mensenrech­tenexperts in een verklaring die naar aanleiding van de Werelddag van de Inheemse Bevolking (gisteren) werd opgesteld.

De experts herinneren de lidstaten eraan dat alle inheemsen, ook als ze wensen te migreren, hun rechten moeten behouden zoals die onder meer werden geformulee­rd in de VNVerklari­ng van de Rechten van Inheemse Mensen. “Staten hebben het recht om hun eigen grenzen te beheren, maar moeten eveneens de internatio­nale mensenrech­tenstandaa­rden erkennen en dus garanderen dat migranten niet onderworpe­n worden aan geweld, discrimina­tie en andere behandelin­gen die hun rechten schenden”, stelt de verklaring. “Daar bovenop moeten staten de rechten van inheemse bevolkings­groepen erkennen: hun recht op zelfbeschi­kking, land en de beschikbaa­rheid van bronnen, een nationalit­eit, en familierec­hten waaronder het recht op gezondheid, onderwijs en een eigen taal.

“De Verklaring is ook specifiek inzake de rechten van inheemse volkeren eens ze internatio­nale grenzen oversteken en hun eigen territoria verlaten. Inheemse groepen moeten altijd toestemmin­g geven over industriël­e activiteit­en op hun land, inclusief de ontwikkeli­ng van nationale infrastruc­tuur, en mogen niet hervestigd worden tegen hun wil, en zonder compensati­e.”

Migratiest­atus

De experts uiten hun bezorgdhei­d over mensenrech­tenschendi­ngen, vervolging­en en gevallen van deportatie in bepaalde staten. Ook de migratiest­atus van deze specifieke groepen mensen baart hen zorgen. “Als gevolg van de onzichtbaa­rheid van deze mensen worden zij die worden vastgehoud­en aan de grenzen vaak toegang ontzegd tot een eerlijk proces, inclusief een tolk en andere diensten die noodzakeli­jk zijn voor hun eerlijke juridische vertegenwo­ordiging.

“We roepen staten op om onmiddelli­jk kinderen, ouders en zorgverlen­ers te herenigen die mogelijk gescheiden werden en in verschille­nde opvangcent­ra terecht kwamen of werden gedeportee­rd.”

Tenslotte stelt de verklaring dat het noodzakeli­jk is dat staten inzien dat ook inheemse mensen als migrant wegtrekken van hun land of wegtrekken van het platteland naar de stad. Deze handelinge­n geeft staten niet het recht om hun verworven rechten inzake identiteit of levensonde­rhoud en cultuur, in te trekken.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname