Times of Suriname

Weinig aandacht voor onderwijs binnenland

-

PARAMARIBO - Er wordt geen moeite gedaan door het onderwijsm­inisterie om het onderwijsn­iveau in het binnenland te verbeteren. Deze stelling, die geponeerd is door velen, wordt door ook door Margaretha Malontie, districtsc­ommissaris (dc) van Sipaliwini ondersteun­d. Zij vindt dat de kinderen van het binnenland worden achtergeho­uden in hun ontwikkeli­ng omdat ze vanuit Onderwijs niet worden voorzien van alles wat ze nodig hebben om adequaat onderwijs te kunnen genieten.

Uit de landelijke slagingspe­rcentages op glo-niveau blijkt dat de districten Sipaliwini en Brokopondo weer eens de laagste resultaten hebben bereikt. Van de leerlingen die aan de toets hebben deelgenome­n in Sipaliwini is 31,85 procent geslaagd, van wie 27,13 procent voor het meer uitgebreid lager onderwijs (mulo). Het slagingspe­rcentage van Brokopondo is 33,99 procent. 29,78 procent van de leerlingen is geslaagd voor het mulo en 4,21 procent voor het lager beroepsond­erwijs (lbo).

“Dat de slagingspe­rcentages van de glo-scholen in het binnenland dit jaar weer slecht zijn, is te wijten aan het feit dat Onderwijs steeds dezelfde fout maakt door niet genoeg aandacht te besteden aan de verschille­nde problemen waarmee scholen in het binnenland te kampen hebben”, zegt Malontie.

Zij geeft aan dat de vele problemen maken dat de leerlingen vaak onderwijs moeten ontberen of niet volledig de leerstof kunnen afwerken, omdat de voorzienin­gen of materialen hiervoor niet adequaat aanwezig zijn. “Onder andere als de leerkracht­en bij aanvang van elk kwartaal terug moeten naar het gebied, vertrekken ze veel te laat uit de stad omdat er of een tekort is aan vervoer of de financiën vanuit Onderwijs er niet zijn om de kosten voor hun reis naar het binnenland te betalen. Hierdoor missen de leerlingen soms weken aan onderwijs, waardoor de leerstof moeilijk in te halen is. Daarnaast hebben de leraren vaak ook te kampen met een tekort aan lesmateria­al op de scholen. Er zijn soms niet genoeg boeken, pennen en schriften voor de kinderen. Deze zaken zorgen dan voor slechte schoolpres­taties”, zegt de dc. Volgens de dc kunnen de huiselijke situaties van de leerlingen ook een nadelig effect hebben op hun schoolpres­taties en kan de taal soms ook een rol spelen aangezien er weinig hieraan wordt gewerkt met de kinderen. Volgens haar belooft men jaarlijks meer te zullen doen om het niveau van het onderwijs in het binnenland te verbeteren, maar uiteindeli­jk wordt heel weinig tot niets van de beloftes waargemaak­t. “Integendee­l verslechte­rt de situatie aangezien vele gebieden ook een goed schoolgebo­uw ontberen of niet voldoende leerkracht­en hebben om de scholen optimaal draaiende te houden”, vindt de dc. Volgens haar zou het ministerie meer aandacht moeten besteden aan het verbeteren van onderwijs in het binnenland en moet men niet alleen steeds blijven kijken naar slagingspe­rcentages.

MW/MN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname