Times of Suriname

Nieuwe wijze van beantwoord­ing mogelijke oorzaak daling slagingspe­rcentage glo

-

PARAMARIBO - De oorzaak van de ruim 5 procent daling van het slagingspe­rcentage op gloniveau ligt vermoedeli­jk aan het feit dat dit jaar bij de toets van het gewoon lager onderwijs (glo) in plaats van ‘vakjes aankruisen’ bij multiple choice-vragen er ‘cirkels moesten worden ingekleurd’ bij de beantwoord­ing van de vragen. Dit vindt een aantal leerkracht­en na de uitslag van de glo-toets. Het gevolg van de 5 procent daling in het slagingspe­rcentage is vergeleken met de uitslag van het vorig schooljaar.

Volgens de leerkracht­en neemt het inkleuren van cirkels meer tijd in beslag, vergeleken met vakjes aankruisen. De leerlingen hebben daardoor tijd verloren bij de beantwoord­ing van de vragen, waardoor zij niet genoeg tijd over hadden om alle vragen naar behoren te beantwoord­en.

Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw de intrede van multiple choice werd gedaan bij de toetsvrage­n, was het elk jaar gebruik dat men een kruisje plaatste voor het goede antwoord. Het was dit jaar voor het eerst dat de leerlingen cirkels moesten inkleuren bij de beantwoord­ing van de vragen. Volgens de leerkracht­en waren de leerlingen hierop niet voldoende voorbereid en is hierdoor veel tijd verloren gegaan tijdens de toets. Daarnaast vragen de leerkracht­en zich af wat de reden is achter de beslissing om dit jaar geen ‘vakjes’ aan te kruisen maar ‘cirkels’ in te kleuren. Zij betreuren het feit dat hierdoor de leerlingen zijn gedupeerd en zij nu de nadelige gevolgen van een ondoordach­te beslissing van onderwijs moesten doorstaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname