Times of Suriname

Nieuwe procedure verbeterin­g schrijf- en spelfouten CBB

-

PARAMARIBO - Mogelijke schrijf- of spelfouten hoeven niet meer door tussenkoms­t van de rechter verbeterd te worden. De bevoegdhei­d tot het verlenen van goedkeurin­g en het doen van aanwijzing bij soortelijk schrijf- of spelfouten en misslagen, ligt thans in handen van de directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzake­n (CBB).

Bij de afgifte van documenten zoals paspoorten en identiteit­skaarten, is het vereist de geboorteak­te van de aanvrager te raadplegen. Soms worden fouten in de geboorteak­ten en andere akten geconstate­erd, waardoor het proces van afgifte van het gevraagde document ernstig wordt bemoeilijk­t. De wetswijzin­g met betrekking tot artikel 67a van het Burgerlijk Wetboek heeft ten doel dat het ‘CBB de processen binnen deze dienst zo vlot mogelijk afhandelt’, staat in een persberich­t van het Nationaal Informatie Instituut.

Volgens de oude werkproced­ure werd de aanvrager, na het ontdekken van een fout door de verschille­nde afdelingen en het Bureau voor Burgerzake­n verwezen naar de afdeling Aanvulling en Verbeterin­g. Daar werd een onderzoek ingesteld, waarbij alle documenten grondig werden geverifiee­rd om vast te stellen of er inderdaad sprake is van een kennelijke schrijf- en spelfout of misslag. Was dat het geval, dan werd er een verzoeksch­rift opgemaakt voor de procureurg­eneraal (pg). De pg maakte een beschikkin­g op, die door de burger werd gebracht naar de afdeling Registerka­mer en Kantmeldin­gen, waar de akte middels een kantmeldin­g werd verbeterd. Volgens de nieuwe procedure krijgt de aanvrager een speciaal formulier (bevestigd bij Staatsbesl­uit), wanneer een fout wordt ontdekt in één van de akten van CBB. Indien na onderzoek daadwerkel­ijk sprake is van een fout, dan wordt een procesverb­aal opgemaakt en met de nodige documenten verstuurd naar de pg. Tekent de pg binnen veertien dagen geen bezwaar aan, dan neemt de directeur van het CBB een besluit, vastgelegd middels een beschikkin­g. Deze beschikkin­g wordt middels een kantmeldin­g doorgevoer­d door de afdeling Registerka­mer & Kantmeldin­g. In gevallen waar de CBB-directeur een verzoek niet rekent tot een schrijf- en spelfout of een misslag, kan betrokkene altijd de rechter benaderen. Waarnemend CBB-directeur Natasha Wong Swie San doet een beroep op de samenlevin­g om geduld te betrachten, omdat er door deze wetswijzig­ing een achterstan­d is ontstaan. Alle, volgens het oude systeem opgemaakte, verzoeksch­riften zijn komen te vervallen. Hiervan moet er opnieuw een intake worden gedaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname