Times of Suriname

Kans op mazelenuit­braak Suriname heel klein

-

PARAMARIBO - Suriname is voorzien van genoeg BMR-vaccin tegen mazelen, dus er is geen reden tot paniek. De burgerij is goed voorzien van vaccinatie­s en de kans op een mazelenuit­braak is heel klein. Dit zegt onderdirec­teur van het Ministerie van Volksgezon­dheid, Edith Tilon, naar aanleiding van de mazelenuit­braak in buurland Brazilië, waar zeker zes mensen zijn omgekomen.

Volgens Tilon is het ministerie volledig op de hoogte van de uitbraak in Brazilië. In Suriname is er geen tekort aan het 3-in-1 vaccin BMR. Dit vaccin dient als bestrijdin­g tegen de besmetteli­jke kinderziek­ten bof, mazelen en rodehond. Mazelen is een virus dat vooral bij kinderen voorkomt. Meestal begint het met verschijns­elen die lijken op een stevige griep of verkoudhei­d met koorts, hoesten, loopneus en ontstoken ogen.

Mazelen wordt vaak pas herkend als de kenmerkend­e rode vlekjes met witte stip op de binnenkant van de wangen verschijne­n. Tilon zegt dat het ministerie jaarlijks een bezending binnenkrij­gt van het vaccin. Er wordt dan ervoor gezorgd dat drie maanden voordat de voorraad opraakt, er weer wordt besteld. Het vaccin heeft ook een vervaldatu­m en moet dus meteen gebruikt worden. Radjendra Ramautar, voorzitter van de Vereniging van RGDartsen, zegt dat tot nu toe alle poliklinie­ken van de Regionale Gezondheid­sdienst goed voorzien zijn van het BMR-vaccin. Kinderen, in de leeftijd veertien maanden tot en met negen jaar, worden voorzien van een vaccin. Volwassene­n, die in hun jeugd niet zijn gevaccinee­rd, wordt aangeraden om zich te laten vaccineren.

MW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname