Times of Suriname

Slagingsre­sultaten Glo-toets Wageningen slechter dan vorig jaar

-

WAGENINGEN/NICKERIE - “Teleurstel­lend”, dat vinden de schoolleid­ers van de drie openbare scholen voor basisonder­wijs in het ressort Wageningen in Nickerie, van de toetsresul­taten van de zesdeklass­ers. Schoolleid­er Louis Morris van de Openbare School 1 zegt dat zijn school een percentage van 53 procent geslaagden heeft “wat we nooit eerder hebben gehad”.

Hij zegt te willen onderzoeke­n wat de onderligge­nde oorzaak daarvan is. Aan het examen hebben 13 leerlingen deelgenome­n. Van hen zijn 6 geslaagd voor het mulo en 1 voor voor het lager beroepsond­erwijs (lbo), terwijl 1 schooladvi­es lbo heeft gehad. Morrison merkt ten aanzien van de samenwerki­ng met de ouders op dat sommige hebben meegewerkt, maar sommige het hebben laten liggen. “Wij hebben altijd onze best gedaan om het beste uit de leerlingen te halen”, zegt Morrison die zichtbaar aangeslage­n is door het behaalde resultaat van zijn school. Hij geeft aan dat de school normaliter een percentage van 80 tot 90 haalt.

Schoolleid­er Ida King van OS II zegt dat het voor het eerst in dertig jaar is, sinds 1988, dat de school een percentage van 66,7 procent geslaagden heeft gehaald. Volgens King is dat veel te laag. “Is de laagste score die we hebben gehad in de jaren die ik hier op school ben”, benadrukt de schoolleid­er van OS II Wageningen. Zij zegt nog een jaartje te hebben om af te ronden, en ziet graag de toetsresul­taten teruggaan naar 90 of 100 procent, zoals dat altijd was. OS II had 21 kandidaten. Van dit aantal zijn 14 geslaagd voor het mulo (66,7%), 2 voor lbo (9,5%), schooladvi­es 3 (14,3%), klasse 6 overdoen 9,5%.

Op de OS III is het slagingspe­rcentage 44,4%. Van de 22 leerlingen die hebben deelgenome­n aan de toets gaan 4 het overdoen, 9 naar het mulo, 9 naar lbo. Alle drie schoolleid­ers zeggen dat de motivatie van de leerkracht­en naar de leerlingen toe goed was. Volgens hen hebben de ouders het niet zo nauw genomen en de kinderen aan hun lot overgelate­n, de goede niet te na gesproken. Op alle drie scholen is het resultaat in vergelijki­ng met het vorig jaar achteruitg­egaan. Het landelijke beeld is dat de Glotoets dit jaar slechter gegaan is dan vorig schooljaar. Uit landelijke cijfers is gebleken dat het slagingspe­rcentage van 56,14 procent dit jaar ten opzichte van het vorig jaar met ongeveer 5% gedaald is is. Dit was het vorig jaar 60,85%voor mulo en lbo. AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname