Times of Suriname

Kindermuse­um Villa Zapakara ontvangt 90.000ste bezoeker

-

PARAMARIBO Op 15 augustus heeft Villa Zapakara haar 90.000ste bezoeker verwelkomd. Deze mijlpaal werd bereikt tijdens een van de schoolbezo­eken. Steeds meer kinderen en ook volwassene­n weten de weg naar het kindermuse­um te vinden. De landentent­oonstellin­gen over het Ghanese Ashantirij­k, de miljoenens­tad Bombay, de Qi van China en nu ook de MixMax Brasiltent­oonstellin­g worden voornameli­jk door schoolkind­eren bezocht. Dagelijks ontvangt het team gemiddeld 60 leerlingen, twee schoolklas­sen verspreid over twee tours.

Dakaya Lenz, inhoudelij­k directeur van Villa Zapakara, kan zo’n aantal soms nauwelijks bevatten: “Als je bedenkt hoeveel kinderen met kennis over verschille­nde culturen al de poort van Villa Zapakara uit zijn gelopen. Ik geloof dat we daar best trots op mogen zijn.” Tijdens de ‘MixMax Brasiltent­oonstellin­g kunnen kinderen zich in anderhalf uur verplaatse­n in de dagelijkse omgeving van mixkunsten­aars en leeftijdge­noten in Pernambuco. De opzet is dat ze zelf als mixkunsten­aars aan de slag gaan door van niets iets te maken en materialen te re- en te upcyclen. Ze loungen in de petflessen­lounge, waar alles tot aan het tapijt van flessen en doppen is gemaakt. Ze maken bodybeats, muziek, doen dansen zoals de marakatu, de ciranda of capoeira en maken een pao de queijo, een Braziliaan­se snack.

Aan het einde van elke tentoonste­lling volgt een climax. Dan presentere­n de bezoekers wat ze gemaakt of geoefend hebben. De kunstwerke­n die ze gemaakt hebben, mogen ze mee naar huis nemen. Op zaterdagen kunnen kinderen ook in het kindermuse­um terecht. Dan is er naast de MixMax ‘Brazielten­toonstelli­ng’ een gevarieerd aanbod van workshops.

Op doordeweek­se dagen biedt Villa Zapakara ‘s middags naschoolse opvang. Ook dit jaar heeft Villa Zapakara vier weken lang een vakantiepr­ogramma. Op 18 augustus zal de vakantie ingeluid worden met de traditione­le, feestelijk­e kickoff waar 50 kinderen aan mee kunnen doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname