Times of Suriname

17 augustus: Tulsídas Jayanti

-

Tulsidas, ook bekend als Gosvami Tulsidas (1532-1623), was een hindoe dichter, heilige, hervormer en filosoof die bekendstaa­t om zijn toewijding voor Ram Bhagavan. Als schrijver van een aantal populaire werken is hij het best bekend als de auteur van het epos de

(betekent: het heilige meer van de levensdade­n van Shri Ram), een hervertell­ing van de Sanskrit Ramayaṇa in de volkstaal Avadhi.

Ramcaritma­nas

Valmiki was de schrijver van de originele Ramayaṇa in het Sanskrit. Tulsidas is ook de componist van de Hanuman Calísa, een populair devotionel­e hymne gewijd aan Hanuman, de goddelijke aap en toegewijde van Ram. Tulsidas woonde in de stad Varaṇasí (Banaras). De Tulsi Ghat in Varaṇasi is naar hem vernoemd. Hij bouwde daar ook de Sankatmoca­n tempel, gewijd aan Hanuman. Tulsidas begon de Ramlila een volkstheat­erversie van de Ramayaṇa. Hij is geprezen als een van de grootste dichters in het Hindi en in de Indiase wereldlite­ratuur. De impact van Tulsidas en zijn werken op de kunst, cultuur en maatschapp­ij in India is wijdverbre­id en wordt tot op heden gezien in de volkstaal, Rámlila toneelstuk­ken, hindostaan­se klassieke muziek, populaire muziek, en de tvseries.

Hoewel er een groot aantal legenden zijn rond het leven van Tulsidas, is zeer weinig met zekerheid vast te stellen. Er zou een vloek over het leven van Tulsidas hebben gelegen. Zijn moeder zou direct na zijn geboorte zijn gestorven vanwege een slecht gesternte. Zijn vader zou een pandit geweest zijn die hem direct verstootte na het overlijden van zijn vrouw. In de familie die hem daarna opnam, stierf de stiefmoede­r ook waarop men de zevenjarig­e Tulsidas opnieuw verstootte.

Vanwege zijn verering van Rama werd hij al in zijn jeugd Rambola (hij die Rama roemt) en Tulsidas (slaaf van de tulsi, de basilicums­truik, die door hindoes als manifestat­ie van Vishnu en Lakshmi gezien wordt) genoemd. Tulsidas was enige tijd gehuwd en hield veel van zijn vrouw Ratna. Hij had ook een zoon, Tarak, maar zijn vrouw raadde hem desondanks aan zijn religieuze bestemming te volgen en haar te verlaten. Daarop werd hij asceet, overigens zonder te scheiden van zijn vrouw. Hij reisde te voet veertien jaar als sadhu door India, waarbij hij overal zijn aanbidding voor Rama predikte. Naast zijn religieuze verering was hij ook een tegenstand­er van het kastensyst­eem en voorstande­r van tolerantie en dialoog met andere religies, zoals met moslims.

Als reizende wijze werd hij voldoende gerespecte­erd om tussen de Rajputs van Mewar en Gwalior en de Mogols te bemiddelen, waarbij hij een vredesverd­rag bewerkstel­ligde. Tulsidas was een van de religieuze denkers die door keizer Akbar werd geconsulte­erd in diens pogingen de verschille­nde godsdienst­en in zijn rijk te verenigen. Tulsidas stierf in de heilige stad Varanasi, aan de Asi Ghat. Op die plek worden nog steeds enkele persoonlij­ke bezittinge­n van hem bewaard als relieken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname