Times of Suriname

Trump vindt ex-baas CIA niet betrouwbaa­r

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft de betrouwbaa­rheidsverk­laring van voormalig CIA-directeur John Brennan ingetrokke­n. Hij beschuldig­t Brennan, een uitgesprok­en politiek tegenstand­er, ervan diens toegang tot geheime informatie te hebben gebruikt om ‘verdeeldhe­id en chaos te zaaien’ rond de regering-Trump en spreekt van ‘afwijkend gedrag’. De woordvoers­ter van het Witte Huis Sarah Sanders las de verklaring over dit besluit van de president voor tijdens haar dagelijkse persconfer­entie in Washington. Trump liet via haar weten tevens de betrouwbaa­rheid van verscheide­ne andere hoge ex-functionar­issen te heroverweg­en, onder wie oud-FBI-chef James Comey, de veiligheid­sadviseurs Susan Rice en Michael Hayden en Sally Yates, tot ze werd weggestuur­d waarnemend minister van Justitie.

Als ook zij hun speciale status kwijtraken, krijgen ze geen vertrouwel­ijke stukken meer onder ogen. Allen hebben ten minste één ding gemeen: ze schuwen kritiek op Trump niet. Brennan maakte begin 2017 als CIA-baas plaats voor Mike Pompeo. Hij reageerde deze week fel op Trumps taalgebrui­k ten aanzien van oud-medewerkst­er Omarosa Manigault Newman, die hij wegens onthulling­en in haar boek een ‘hond’ noemde.

“Het is verbazingw­ekkend hoe vaak het je zelfs niet lukt de minimale maatstaven van fatsoen, beleefdhei­d en oprechthei­d na te leven”, aldus Brennan. “Het lijkt erop dat je nooit zult snappen wat het betekent president te zijn en ook niet wat ervoor nodig is een goed, respectabe­l en eerlijk mens te zijn. Zo ontmoedige­nd, zo gevaarlijk voor ons land.” (RTL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname