Times of Suriname

Bulgarije gaat ruim tweehonder­d gammele bruggen renoveren

-

BULGARIJE - Bulgarije gaat naar aanleiding van de ramp in Genua, versneld 211 gammele bruggen renoveren. Viaducten van 35 jaar en ouder zijn nooit grondig onder handen genomen, sommige zelfs helemaal niet. Dat heeft de minister van Regionale Ontwikkeli­ng Nikolaj Nankov woensdag gezegd tijdens het kabinetsov­erleg in Sofia.

Nankov zei dat het onder meer gaat om 34 snelwegbru­ggen, waarvan de helft “in slechte staat” verkeert. Premier Boiko Borisov gaf de verantwoor­delijk minister opdracht met een plan van aanpak te komen en daarin meteen ook de vernieuwin­g van versleten bruggen uit de communisti­sche tijd mee te nemen.

Het armste EU-land, dat zich in een groeiende belangstel­ling van toeristen mag verheugen, heeft in 2017 zeven bruggen op grote doorgaande routes opgeknapt. Dit jaar zijn op vijf plekken herstelwer­kzaamheden gaande. (DeMorgen) ZUID-AFRIKA - De ZuidAfrika­anse regering zegt alle primitieve, levensgeva­arlijke toiletten op platteland­sscholen te gaan vervangen. Een hernieuwde campagne van activisten leidde daartoe, nadat in maart dit jaar de vijfjarige scholier Lumka Mkhethwa door het gat van zo’n primitief schooltoil­et viel en verdronk in de uitwerpsel­en.

Een verschrikk­elijke dood, maar helaas niet uniek in de armste delen van het ZuidAfrika­anse platteland. Deze schooltoil­etten bestaan uit weinig meer dan een gapend gat in de grond en een opvangrese­rvoir eronder. Uitglijden of te ver wegzakken in het gat kan gemakkelij­k. De eveneens vijfjarige scholier Michael Komape trof enkele jaren geleden hetzelfde lot als Mkhethwa.

President Cyril Ramaphosa kondigde deze week aan 400 miljoen euro uit te trekken om ervoor te zorgen dat de wc’s op alle 25.000 overheidss­cholen binnen twee jaar aan de basisnorme­n voor hygiene en veiligheid voldoen.

Zuid-Afrika is het land met de grootste economisch­e ongelijkhe­id ter wereld. Dat manifestee­rt zich ook in het onderwijs. Enerzijds zijn er peperdure privéschol­en, anderzijds zijn er duizenden scholen waar aan alles tekort is: leraren, lesmateria­al, stoelen, krijt. Zo’n vierduizen­d scholen hebben dus zelfs een primitieve wc, waar eens in de zoveel tijd een scholier in valt. Het zijn gammele krotten van aluminiump­laat met nauwelijks houvast. De toiletonge­lukken op scholen wekken enorm veel schaamte. Toch veranderde er tot nu toe weinig, het onderwijs is de meest corrupte sector binnen de Zuid-Afrikaanse overheid. Mogelijk is het nu wel menens. Ramaphosa heeft de bestrijdin­g van corruptie tot toppriorit­eit verklaard. (DeMorgen)

 ??  ?? Zo’n 4.000 scholen in ZuidAfrika hebben primitieve toiletten in krotten van aluminiump­laat met nauwelijks houvast, waar eens in de zoveel tijd een scholier in valt.
Zo’n 4.000 scholen in ZuidAfrika hebben primitieve toiletten in krotten van aluminiump­laat met nauwelijks houvast, waar eens in de zoveel tijd een scholier in valt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname