Times of Suriname

Poolse president spreekt veto uit over hervorming kiessystee­m

-

POLEN - De Poolse president Andrzej Duda heeft gisteren zijn veto gebruikt tegen een hervorming die kleine politieke partijen buiten de Europese parlements­verkiezing­en zouden houden.

Volgens de president zou de hervorming het Europees Parlement minder toegankeli­jk maken, waardoor minder Polen zouden gaan stemmen. Ook zou de hervorming ertoe leiden dat kleinere politieke partijen geforceerd coalities moesten sluiten.

“Het amendement

zou

ertoe leiden dat een groot deel van de bevolking niet in het Europees Parlement vertegenwo­ordigd zou kunnen worden”, zegt president Duda op de staatstele­visie. De regelgevin­g werd vorige maand door regeringsp­artij Recht en Gerechtigh­eid (PiS) geïntroduc­eerd en had alleen nog een handtekeni­ng van de Poolse president nodig.

Volgens PiS zou de hervorming het complexe kiessystee­m een stuk eenvoudige­r maken en de minder bewoonde gebieden beter represente­ren. De koers van de aartsconse­rvatieve regering heeft onder meer geresultee­rd in verschille­nde conflicten met de EU. Zo werd de benoemings­procedure voor rechters aangepast, zodat zij voortaan worden benoemd door de regering. Dat leidde tot strafmaatr­egelen uit Brussel.

Een nieuwe verplichte pensioenle­eftijd voor rechters van het hooggerech­tshof moest begin juni leiden tot het vertrek van een aantal kritische rechters. Zij verzetten zich tegen dat besluit. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname